Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BOOS en VK maken kans op Tegel voor onderzoek The Voice en DWDD

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
BOOS en VK maken kans op Tegel voor onderzoek The Voice en DWDD
Het BNNVARA-programma BOOS en de Volkskrant maken kans op een Tegel voor hun onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij respectievelijk The Voice en De Wereld Draait Door (DWDD). Dat heeft de jury van de journalistieke prijs vrijdag bekendgemaakt. De prijzen worden op 24 april uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Tim Hofman deed samen met de rest van de BOOS-redactie onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij het op RTL uitgezonden programma The Voice of Holland. BOOS publiceerde in januari vorig jaar de eerste aflevering hierover, die is genomineerd voor de prijs. Hierin worden coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed onderzoek naar de beschuldigingen en maakte eerder deze maand bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Onderzoek

De Volkskrant publiceerde in november een artikel over mogelijk grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij DWDD. Tientallen oud-medewerkers deden hun verhaal bij de krant en spraken van een ongezonde werkcultuur, waar medewerkers onder meer werden vernederd. Ook presentator Matthijs van Nieuwkerk zou zich hier volgens de krant schuldig aan hebben gemaakt. De NPO besloot tot een onafhankelijk onderzoek naar de werkcultuur bij het programma. Later besloot de NPO het onderzoek de verbreden naar de hele publieke omroep, een onderzoek waarvan oud-minister Martin van Rijn voorzitter is.

BOOS en de Volkskrant maken allebei kans in de categorie Onderzoek. De derde nominatie in deze categorie is voor Claudia Kammer en Derk Stokmans met hun NRC-artikel Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde, over de aanpak van de voormalig minister Economische Zaken, Eric Wiebes, van het Groningse gasdossier.

Door: ANP

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.