RTL wil 'stevig gesprek' voeren met The Voice-producent ITV

RTL wil een "stevig gesprek" voeren met producent ITV, nadat deze een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice heeft gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van RTL woensdag weten.

Het mediabedrijf kan niet zeggen wanneer dit gesprek plaats gaat vinden. Ook geeft RTL geen toelichting over de inzet van het gesprek. "Het is duidelijk dat er geen veilige werkomgeving was en dat er niet adequaat is gehandeld op meldingen", laat een zegsman weten. "Dat vinden we verschrikkelijk. Het is heel dapper dat deze vrouwen hun verhaal hebben gedaan. Die verhalen leggen onomstotelijk bloot waar de pijnpunten liggen."

Geen procedures 

Uit het onderzoek blijkt dat klachten van medewerkers en oud-medewerkers over wangedrag op de werkvloer bij The Voice niet bij de hr-afdeling en de directie van ITV belandden. Dit kwam onder meer omdat het bedrijf hier geen procedures voor had. ITV stelt nu wel "verscherpt toezicht" en "versterkte meldingskanalen" te hebben.

Uitkomsten onderzoek 

Een week geleden liet RTL zich zeer kritisch uit over het uitblijven van elke vorm van communicatie door ITV over het onderzoek, dat ruim veertien maanden in beslag heeft genomen. Het bedrijf stelde toen "erop te vertrouwen dat wij volledige inzage krijgen in de uitkomsten van het onderzoek". Het is onduidelijk of dat gebeurt. ITV was woensdagmiddag niet direct voor commentaar bereikbaar.

Over de toekomst of de eventuele terugkeer van The Voice wil RTL pas uitspraken doen na het gesprek met ITV. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, wil dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de wantoestanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd.

Door: ANP