Landelijke stijging inbraken bij muziekstudio's en muzikanten

In heel Nederland is de laatste maanden een stijging in het aantal inbraken bij muziekstudio's en bij muzikanten. In het programma Opsporing Verzocht werd hier aandacht voor gevraagd. Eerder gaven bronnen als 3VOOR12 ook al aan meer inbraken bij opnamestudios te signaleren. De inbraken worden volgens de politie vaak met voorkennis gepleegd. Dit meldt de NOS. 

Eind vorig jaar werden er in Groningen al meerdere inbraken gepleegd bij muziekstudio's. De afgelopen tijd kwamen daar nog meerdere inbraken bij in de omgeving van Utrecht en Brabant. Onder andere de gitarist van Kensington, Casper Starreveld, raakte hierbij enkele gitaren kwijt. Bij de inbraak in studio Audioworkx in Noord-Brabant werd voor bijna 300.000 duizend euro aan microfoons buitgemaakt. Bij studio Barn in the Meadow in Benschop, waar ook de gitaren van Starreveld stonden, bedroeg de schade 50.000 euro. 

Zorgwekkende trend 

De braaksporen lijken aan te geven dat de daders handelden met voorkennis. Waarschijnlijk zijn ze eerder in de studio's geweest en wisten ze waar de waardevolle spullen te vinden waren. De politie vermoed dat de spullen weer op de markt worden aangeboden, en roept muzikanten en hobbyisten op om uit te kijken naar de gestolen waren, en verdachte zaken te melden. 

Starreveld raakte een rode Gibson ES-335, een sunburst Fender Stratocaster en een zwarte Gibson Les Paul kwijt bij de inbraak. Tegen de NOS verklaart hij dat de gitaren hem erg dierbaar waren, en ze ook het karakter van de band bepaalden. Als muzikant wordt er een band opgebouwd met de instrumenten en "Hoewel ik denk dat je altijd een nieuwe band kunt opbouwen met een andere gitaar, zal dat tijd nodig hebben", aldus Starreveld. 

Door: Nationale Recreatiegids