Galerie in Sittard eert Toon Hermans met grote expositie

Galerie Michel Knops in Sittard organiseert van 2 april tot 1 september een grote expositie van het schilderwerk van Toon Hermans. Dat liet de galerie maandag weten. De tentoonstelling bestaat uit negentig doeken.

Cabaretier Toon Hermans (1916-2000) schilderde zijn hele leven, maar exposeerde zijn werk nooit omdat hij het lange tijd puur als hobby beschouwde. Alleen vrienden mochten de doeken zien. Zijn werk kent een grote variatie: van landschappen tot portretten, van stillevens tot abstracte tekeningen.

Pas in 1995 openbaarde Hermans deze kant van hem in het Schilderijenboek, een eigenhandig gekozen selectie van meer dan driehonderd doeken. Galeriehouder Michel Knops heeft uit deze honderden doeken nu een keuze van negentig schilderijen gemaakt. De doeken komen allemaal uit de collectie van de familie Hermans en worden ook te koop aangeboden.

Grootste cabaretiers

Het is overigens niet de eerste keer dat het werk van Hermans wordt geëxposeerd. Eerder gebeurde dit al in onder andere Singer Laren (2001) en de Kunsthal Rotterdam (2006). Ook lagen er plannen voor een permanente expositie van werk van de komiek in Sittard, maar dit idee werd nooit uitgewerkt.

Hermans was de eerste cabaretier in Nederland die urenlang alleen op het toneel stond. Met zijn liedjes en humor werd hij een populair artiest. Samen met cabaretiers Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie na de Tweede Wereldoorlog. Hij stond onder meer 550 maal solo op het podium van Theater Carré in Amsterdam.

Elke drie tot vier jaar wordt nog de Toon Hermans Prijs uitgereikt, voor mensen of organisaties die het erfgoed van Toon Hermans en zijn ideeën conserveren en uitdragen. De prijs ging in december naar Jochem Myjer.

Door: ANP