Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Openluchtmuseum belicht leven met een handicap

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Openluchtmuseum belicht leven met een handicap
De omgang met mensen met een handicap in verschillende tijden is het thema van een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. '(On)beperkt. Leven met een handicap' opent op zaterdag 25 maart voor publiek.

Een van de persoonlijke geschiedenissen die worden belicht is die van Mary Tebbens (1935-2018). Zij woonde een groot deel van haar leven in Het Dorp, een in de jaren zestig speciaal voor mensen met een handicap gebouwde wijk bij Arnhem, met zorgvoorzieningen en een aangepaste infrastructuur. Inmiddels is het concept van Het Dorp achterhaald en zien we liever dat mensen met een handicap juist volop deel uit maken van de samenleving van alledag, maar destijds werd de wijk gezien als een mooie vooruitgang.

Het geld voor Het Dorp was met groot landelijk enthousiasme bijeengebracht met de eerste grote inzamelingsactie op tv en radio, in 1962 maar liefst 23 uur lang gepresenteerd door Mies Bouwman en initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk. Met hulp van zo ongeveer alle BN'ers van die tijd peuterden ze 21 miljoen gulden los van particulieren en bedrijven. Actie en opbrengst, ze waren destijds allebei een sensatie van de bovenste plank en op de tentoonstelling is er dan ook aandacht voor.

Interieur Tebbens

Rolstoeler Tebbens verhuisde in 1967 vanuit het Groningse Muntendam naar Het Dorp. Van de gemeente Muntendam mocht ze meubels uitkiezen bij warenhuis Vroom & Dreesmann in Arnhem. Ze koos voor drie stoelen, een tafel, een kast en een kledingkast. Ze hield ze tot haar dood. Inmiddels is ongeveer haar hele interieur onderdeel van de collectie van het museum.

Haar levensverhaal wordt op de expo gespiegeld aan verhalen van vier mensen van nu, die op video vertellen over hun leven: 'digital creative' en ondernemer Glenn, model en redacteur Jeannette, belangenbehartiger voor mensen met een licht verstandelijke beperking en sportfanaat Jaheed en kunstenaar Nimco.

Nog meer geschiedenis

De tentoonstelling gaat ook, zij het summier, nog verder terug dan medio vorige eeuw. Zo zijn er oude prenten en bijvoorbeeld een oortrompet, waarmee doven zich in vroeger dagen moesten behelpen. Aandacht is er ook voor wat het speciale VN-verdrag voor Nederland betekent en nog betekenen moet. "Er is nog veel onwetendheid", aldus het museum. Het hoopt met de expo aan dat laatste iets te veranderen.

Door: ANP

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.