Holland Festival omvat dit jaar 40 producties en 201 voorstellingen

Het Holland Festival, dat op 1 juni in Amsterdam begint, omvat deze 76e keer veertig producties met 201 voorstellingen, waaronder zeven wereldpremières. De uitvoeringen zijn op twintig locaties te zien. Daaronder zijn bekende plekken als de Gashouder, Carré en het Concertgebouw, maar ook voor het eerst het Planetarium.

Het festival opent met het programma Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, geregisseerd door Simon McBurney. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Olga Tokarczuk, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur van 2018, en toont een wereld waarin dieren wraak nemen op mensen.

Diverse kunstvormen

Het festival duurt de hele maand juni. In EXÓTICA bijvoorbeeld, een nieuw werk van Amanda Piña, worden choreografen en dansers van kleur die in de jaren 20 veel succes hadden opnieuw voor het voetlicht gebracht. Wuthering Heights van regisseur Emma Rice is een eigentijdse muziektheaterversie van het epos van Emily Brontë. De Warme Winkel komt met een bewerking van een andere klassieker, Brideshead Revisited van Evelyn Waugh.

Een fors deel van het programma is weggelegd voor werk van de kunstenares ANOHNI, die muziek, performance, beeldende kunst en activisme verbindt. Ze vraagt aandacht voor onderwerpen als kwetsbaarheid en natuur en wil opkomen voor iedereen die wordt uitgesloten, gemarginaliseerd en uitgebuit door de kapitalistische samenleving.

Door: ANP