Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Everything Everywhere All At Once wint 7 Oscars, ook beste film

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Everything Everywhere All At Once wint 7 Oscars, ook beste film
De film Everything Everywhere All At Once is dit jaar met zeven beeldjes de grote winnaar van de jaarlijkse Oscaruitreiking geworden. De actiekomedie won onder meer de prijs voor beste film, beste regisseur, beste actrice (Michelle Yeoh) en bijrolacteurs.

Yeoh schreef geschiedenis als eerste actrice van Aziatische komaf die de prijs voor beste actrice won. Everything Everywhere All At Once gaat over een vrouw van middelbare leeftijd die tussen talloze alternatieve universums heen en weer kan reizen. Met elf nominaties werd de film gezien als een van de grote favorieten bij de Oscaruitreiking.

De prijzen voor beste bijrollen gingen naar Ke Huy Qua en Jamie Lee Curtis. Quan speelt de echtgenoot van de hoofdpersoon, Curtis speelt een belanginspecteur die in een alternatief universum haar minnares is. Zowel Yeoh als Quan beklemtoonden hoe belangrijk deze bekroning is voor iemand met een biculturele achtergrond. Zij riepen allebei dat "dromen kunnen uitkomen".

Brendan Fraser

Het beeldje voor beste acteur ging, zoals verwacht, naar Brendan Fraser voor zijn rol in The Whale. In het drama speelt Fraser, vooral bekend van de Mummy-trilogie, een zwaarlijvige teruggetrokken leraar die de band probeert te herstellen met zijn tienerdochter.

Duitse film in prijzen

Het Duitse oorlogsepos All Quiet On The Western Front won vier Oscars. Het drama, gebaseerd op het beroemde boek van Erich Maria Remarque, won de beeldjes voor beste buitenlandse film, beste production design, camerawerk en muziek. Het Belgisch-Nederlandse drama Close, over de vriendschap tussen twee tienerjongens, verzilverde zijn nominatie niet.

Een andere mijlpaal tijdens de uitreiking was het nummer Naatu Naatu, uit de film RRR. Het lied, dat ook live werd gespeeld tijdens de ceremonie, is het eerste Indiase nummer in de geschiedenis dat een Oscar heeft gewonnen. Het lied werd een wereldwijde hit, onder meer door de dansfilmpjes die ermee gemaakt werden op Instagram.

Marvel-Oscar

Een aantal films met veel nominaties werd nauwelijks onderscheiden. De biografiefilm Elvis, over het leven van Elvis Presley, stond na de avond met lege handen. Twee grote blockbusters met veel nominaties, Avatar II en Top Gun: Maverick, kregen allebei slechts één beeldje. Avatar won de prijs voor beste visuele effecten, Top Gun II werd bekroond voor beste geluid. De Marvel-hit Black Panther: Wakanda Forever kreeg de prijs voor beste kostuums.

Door: ANP

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.