Dagbladen geven sterrenregen aan nieuwe versie Les Misérables

De dagbladen trakteren de nieuwe Nederlandse versie van Les Misérables maandag op een sterrenregen. Alle grote kranten die een recensie plaatsten, geven de voorstelling van producenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf vier of vijf sterren en komen superlatieven tekort. De galapremière vond zondag plaats in Theater Carré in Amsterdam.

"Les Misérables is overdonderend en doet recht aan het verhaal van Victor Hugo", aldus de Volkskrant, die vijf sterren geeft. "Door een waaier aan ontwikkelingen en emoties wordt de toeschouwer compleet opgenomen in het grimmige Parijs van de 19de eeuw."

Ook Trouw komt uit op vijf sterren. "Naast de grootse, meeslepende composities en indrukwekkende toneelbeelden overweldigt de voorstelling ook met een enorm groot ensemble dat op hoog niveau zingt en een flink liveorkest", stelt de recensent. Er is veel lof voor hoofdrolspeler Milan van Waardenburg, die de rol van Jean Valjean speelt, een man die probeert zijn verleden te ontvluchten door de rest van zijn leven het goede te doen.

Barricaden

Het AD prijst ook de hoofdrolspelers. "Yannick Plugers zorgt met de ervaren Ellen Pieters met speels plezier voor de o zo belangrijke lichtere kant in een duister verhaal, als het echtpaar Thénardier", vindt de recensent. "En Channah Hewitt krijgt als Fantine een volgepakt Carré muisstil met haar prachtige zang."

Het Parool heeft veel mooie woorden over voor de vormgeving van het stuk. "De barricaden, die centraal staan na de pauze, zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en de manier waarop een vlucht door het Parijse riool in beeld wordt gebracht, is puntgaaf", prijst de krant. Het stuk is tot het eind van het jaar in heel Nederland te zien.

Stormloop op kaarten

Na deze recensies ontstond er een run op de kaarten voor de muscial. In anderhalve dag tijd werden er al ruim 7500 extra tickets verkocht.Voor de première werden er al meer dan 125.000 kaartjes verkocht. Het stuk is tot eind dit jaar in theaters in heel Nederland te zien. De musical was veertien jaar geleden voor het laatst te zien in een Nederlandse versie.

Door: ANP