Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dagbladen geven sterrenregen aan nieuwe versie Les Misérables

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dagbladen geven sterrenregen aan nieuwe versie Les Misérables
De dagbladen trakteren de nieuwe Nederlandse versie van Les Misérables maandag op een sterrenregen. Alle grote kranten die een recensie plaatsten, geven de voorstelling van producenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf vier of vijf sterren en komen superlatieven tekort. De galapremière vond zondag plaats in Theater Carré in Amsterdam.

"Les Misérables is overdonderend en doet recht aan het verhaal van Victor Hugo", aldus de Volkskrant, die vijf sterren geeft. "Door een waaier aan ontwikkelingen en emoties wordt de toeschouwer compleet opgenomen in het grimmige Parijs van de 19de eeuw."

Ook Trouw komt uit op vijf sterren. "Naast de grootse, meeslepende composities en indrukwekkende toneelbeelden overweldigt de voorstelling ook met een enorm groot ensemble dat op hoog niveau zingt en een flink liveorkest", stelt de recensent. Er is veel lof voor hoofdrolspeler Milan van Waardenburg, die de rol van Jean Valjean speelt, een man die probeert zijn verleden te ontvluchten door de rest van zijn leven het goede te doen.

Barricaden

Het AD prijst ook de hoofdrolspelers. "Yannick Plugers zorgt met de ervaren Ellen Pieters met speels plezier voor de o zo belangrijke lichtere kant in een duister verhaal, als het echtpaar Thénardier", vindt de recensent. "En Channah Hewitt krijgt als Fantine een volgepakt Carré muisstil met haar prachtige zang."

Het Parool heeft veel mooie woorden over voor de vormgeving van het stuk. "De barricaden, die centraal staan na de pauze, zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en de manier waarop een vlucht door het Parijse riool in beeld wordt gebracht, is puntgaaf", prijst de krant. Het stuk is tot het eind van het jaar in heel Nederland te zien.

Stormloop op kaarten

Na deze recensies ontstond er een run op de kaarten voor de muscial. In anderhalve dag tijd werden er al ruim 7500 extra tickets verkocht.Voor de première werden er al meer dan 125.000 kaartjes verkocht. Het stuk is tot eind dit jaar in theaters in heel Nederland te zien. De musical was veertien jaar geleden voor het laatst te zien in een Nederlandse versie.

Door: ANP

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.