Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ombudsman NPO ontvangt klachten over Avondshow-item Baudet

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ombudsman NPO ontvangt klachten over Avondshow-item Baudet
De Ombudsman van de NPO heeft enkele klachten ontvangen over het item dat woensdag in De Avondshow met Arjen Lubach werd getoond over Forum voor Democratie (FVD). Dat laat ombudsman Margo Smit desgevraagd weten aan het ANP. Zij heeft de klachten doorgestuurd naar het programma en de omroep, zoals de procedure in dit soort gevallen voorschrijft. De redactie van De Avondshow met Arjen Lubach "laat zich op geen enkele wijze beïnvloeden door externe partijen, laat staan door de politiek". Dat heeft de redactie desgevraagd laten weten aan het ANP op vragen na aanleiding van de klachten. 

Volgens klagers zou het item desinformatie bevatten en zou het programma geen wederhoor hebben gepleegd. In de uitzending van afgelopen woensdag zei Arjen Lubach onder meer dat nieuwe raadsleden van FVD verplicht cursussen moeten volgen. Ook zei hij dat een aantal FVD-bestuursleden, onder wie voorman Thierry Baudet, Forum voor Democratie BV zou hebben opgericht en daar zelf geld aan zou verdienen. Verder legde Lubach uit hoe Baudet verdient aan het uitgeven van zijn boeken. De leider van FvD werd recent een week geschorst door de Tweede Kamer omdat hij blijft weigeren zijn nevenfuncties door te geven, zoals de regels voorschrijven.

'Item klopt niet'

Forum voor Democratie liet woensdag via Twitter weten dat de informatie in het item niet zou kloppen en dat de partij daarom een klacht zou indienen bij de Ombudsman van de NPO. Ook maakte partijleider Thierry Baudet een reactiefilmpje waarin hij het programma belachelijk maakt. De Ombudsman zegt nooit van wie klachten afkomstig zijn. Maar zij stelt wel dat "klachten alleen ontvankelijk zijn als zij per mail of brief bij de Ombudsman worden ingediend. Klagen via de eigen website of derden kan niet."

De redactie van De Avondshow met Arjen Lubach liet vrijdagavond al weten dat die "zich op geen enkele wijze" laat beïnvloeden door externe partijen, "laat staan door de politiek". "Met vier uitzendingen per week, waarin we regelmatig misstanden aankaarten en vingers op zere plekken leggen maken we vanzelfsprekend veel los, ook (en misschien wel juist) bij politici. Wrevelige reacties op social media en in onze inbox zijn dan ook aan de orde van de dag", aldus de redactie.

Reactie Arjen Lubach

Arjen Lubach heeft met een kwinkslag gereageerd op een filmpje van Forum voor Democratie waarin voorman Thierry Baudet een item uit het NPO 1-programma De Avondshow met Arjen Lubach belachelijk maakt. De politicus heeft het in het filmpje over "de stupide Arjen Lubach met z’n stomme programma" waarin onder meer werd gesteld dat nieuwe raadsleden van FVD verplichte cursussen moeten volgen. De programmamaker verwijst in een tweet naar 'zijn' website voor een reactie. In het bewuste filmpje noemt Baudet de programmamaker Arjan, in plaats van Arjen. "Mijn reactie op onderstaand filmpje kun je lezen op arjanlubach.nl", schrijft Lubach zaterdagavond. Wie vervolgens de website opent, krijgt in de linkerbovenhoek in koeienletters de tekst "HET IS ARJEN!!!" te zien.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.