Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

André Kuipers biedt mooie blik op aarde met belangrijke boodschap

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
André Kuipers biedt mooie blik op aarde met belangrijke boodschap
We zijn allemaal astronaut op ruimteschip aarde en we zitten met beperkte voorraden, dat is de boodschap die een nieuw KRO-NCRV-documentaireserie met André Kuipers uitdraagt. "Maar het moet mooi zijn, geen Doomsday-verhaal", zegt de ruimtevaarder tegen het ANP over Ruimteschip Aarde, dat woensdagavond start op NPO 1.

En mooi is het, want voor de zesdelige serie zijn nooit vertoonde beelden gebruikt van ESA/NASA en ruimtestation ISS die de kijker even astronaut laten zijn. "Het zijn indrukwekkende beelden", zegt Kuipers over het materiaal dat hij deels zelf schoot. Eén van de meest indrukwekkende dingen die hij zag van boven was het noorderlicht, dat ook in de eerste aflevering voorbijkomt als het thema 'licht' centraal staat.

Net als bliksem, dat ook veel indruk op hem maakte toen hij vanuit de ruimte naar onze planeet keek. "Er is altijd wel ergens bliksem, bij elke nachtpassage is er ergens onweer. En overdag die schitterende kleuren", gaat hij verder. "Turquoise wateren en rode woestijnen. Ik weet nog heel goed, tijdens mijn eerste vlucht gingen we over het Caribisch gebied. Toen dacht ik 'daar wil ik eens duiken', en dat heb ik ook gedaan."

Drie-eenheid

Maar Ruimteschip Aarde draait zoals gezegd niet alleen om mooie beelden, het gaat ook om een duidelijke boodschap. "We kunnen er natuurlijk niet omheen wat voor bedreiging er is", licht Kuipers toe. "Het is allemaal niet onbeperkt, dat moeten we gaan beseffen. Maar we laten ook de oplossingen zien die mensen hebben, dus we eindigen met positieve dingen die mensen doen op hun eigen kleine schaal. Het is echt een drie-eenheid."

Eigenlijk wil Kuipers de kijker een andere blik op onze planeet bieden, alsof het dus een soort ruimteschip is. "We zijn allemaal astronauten in hetzelfde schuitje. Als je zo naar de aarde kijkt voel je echt dat de aarde een levende cel is. Ik hoop dat mensen ook voelen dat we een hele mooie planeet hebben, maar dat die ook heel kwetsbaar is."

Voor mensen die dat een ongemakkelijke waarheid vinden, of het zelfs helemaal niet geloven, heeft hij een duidelijke boodschap: hou je vast aan wetenschappelijke data. "Daar moet je vanuit gaan, van de feiten. Niet van onderbuikgevoelens of persoonlijke belangen. Als je bijvoorbeeld een goede boer bent ga je je land niet uitputten, want je wil volgend jaar ook nog oogst hebben. Dat moeten we ook met de aarde doen."

Positief

En hij wil graag nogmaals benadrukken dat hij dat op een positieve manier wil laten zien. "Er zit heel veel positiefs in, dat is het mooie", zegt hij. "Ik zit op de techniekkant en je ziet een hele mooie nieuwe markt ontstaan. Bedrijven kunnen nog steeds winst maken maar op een andere manier. Mensen moeten wennen aan dingen, maar langzamerhand zie je ook de mooie dingen. Elektrische auto’s trekken sneller op dan benzineauto’s, en dat vlees straks niet meer van een echte koe komt merk je dan echt niet meer."

Daarom gelooft Kuipers in nieuwe technologieën, of zoals hij het zegt "het beter doen op een andere manier". "Het is een langzaam proces, het moet op een zo prettig mogelijke manier gebeuren. Je ziet de verschuiving al wel. Er zijn nu biologische producten en meer duurzaamheid, langzamerhand gaat iedereen mee. Ook omdat er geld mee te verdienen valt. Dus ik hoop dat mensen zien dat het voor onszelf is, dat wij onderdeel zijn van de natuur."

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.