Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol beperkt reizigersaantal richting meivakantie met 5 procent

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schiphol beperkt reizigersaantal richting meivakantie met 5 procent
Schiphol gaat het aantal reizigers dat in de meivakantie vertrekt vanaf de luchthaven beperken met 5 procent. Dat heeft Schiphol nu definitief bekendgemaakt, na overleg met bagageafhandelaars en luchtvaartmaatschappijen. Dit geldt enkel voor de ochtenduren, volgens de luchthaven vormen die de piekmomenten van de dag. Met de beperking wil de luchthaven het risico op "onacceptabele vertragingen voor reizigers" verkleinen.

In de eerste week van april hanteert Schiphol de beperking de hele dag, daarna tot halverwege mei enkel in de ochtenden. Het aantal stoelen dat kan worden geboekt wordt beperkt. Daardoor zijn er minder tickets te koop en kunnen maatschappijen ervoor kiezen om met minder volle toestellen te vliegen of vluchten te annuleren. Wat het precies per maatschappij betekent, wordt binnenkort bekend. Dat gaan de maatschappijen nu uitzoeken.

Volgens Schiphol zal het aantal reizigers toenemen tot dagelijks gemiddeld 66.000. In de winterperiode ligt dat aantal op 40.000. Op piekdagen in de meivakantie ontvangt de luchthaven mogelijk zelfs ruim 70.000 reizigers. Omdat het in de ochtenden erg druk is op Schiphol, moet de beperking de drukte bij het inchecken, de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole verminderen.

Bagageafhandelaars

Schiphol-topman Ruud Sondag benadrukte vorige week al dat de capaciteit wel veel hoger ligt dan vorig jaar, toen de problemen door personeelstekorten zo’n beetje begonnen en veel mensen weer op reis wilden na corona. Het probleem ligt nu vooral bij de bagageafhandelaars. Vorig jaar waren er vooral te weinig beveiligers.

De in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, verenigd in BARIN, en ook reisbranchevereniging ANVR waren eerder mild over de nieuwe beperkingen. Zij zien vooral de vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. BARIN-voorzitter Marnix Fruitema zegt dat er per dag maximaal 5000 stoelen minder verkocht kunnen worden en dat zou "redelijk te overzien" zijn.

Piekuren teruggebracht

In het overleg met Schiphol van de afgelopen dagen hebben de maatschappijen volgens hem nog gedaan gekregen dat het aantal piekuren in de ochtend iets is teruggebracht. De definitie is nu vanaf 07.00 uur waar Schiphol in zijn eerdere voorstel de piektijd al liet ingaan om 06.00 uur. Ook zou het aantal piekdagen iets zijn teruggebracht ten opzichte van het oorspronkelijke plan.

Reisorganisaties merken de laatste tijd dat mensen weer volop vakanties boeken. De ANVR vindt het daarom jammer dat er toch weer een beperking nodig is. Maar mensen die al een reis hebben geboekt hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt een woordvoerster. Er hoeven volgens haar geen vakanties te worden geannuleerd.

Door: ANP

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.