Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol beperkt reizigersaantal richting meivakantie met 5 procent

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schiphol beperkt reizigersaantal richting meivakantie met 5 procent
Schiphol gaat het aantal reizigers dat in de meivakantie vertrekt vanaf de luchthaven beperken met 5 procent. Dat heeft Schiphol nu definitief bekendgemaakt, na overleg met bagageafhandelaars en luchtvaartmaatschappijen. Dit geldt enkel voor de ochtenduren, volgens de luchthaven vormen die de piekmomenten van de dag. Met de beperking wil de luchthaven het risico op "onacceptabele vertragingen voor reizigers" verkleinen.

In de eerste week van april hanteert Schiphol de beperking de hele dag, daarna tot halverwege mei enkel in de ochtenden. Het aantal stoelen dat kan worden geboekt wordt beperkt. Daardoor zijn er minder tickets te koop en kunnen maatschappijen ervoor kiezen om met minder volle toestellen te vliegen of vluchten te annuleren. Wat het precies per maatschappij betekent, wordt binnenkort bekend. Dat gaan de maatschappijen nu uitzoeken.

Volgens Schiphol zal het aantal reizigers toenemen tot dagelijks gemiddeld 66.000. In de winterperiode ligt dat aantal op 40.000. Op piekdagen in de meivakantie ontvangt de luchthaven mogelijk zelfs ruim 70.000 reizigers. Omdat het in de ochtenden erg druk is op Schiphol, moet de beperking de drukte bij het inchecken, de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole verminderen.

Bagageafhandelaars

Schiphol-topman Ruud Sondag benadrukte vorige week al dat de capaciteit wel veel hoger ligt dan vorig jaar, toen de problemen door personeelstekorten zo’n beetje begonnen en veel mensen weer op reis wilden na corona. Het probleem ligt nu vooral bij de bagageafhandelaars. Vorig jaar waren er vooral te weinig beveiligers.

De in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, verenigd in BARIN, en ook reisbranchevereniging ANVR waren eerder mild over de nieuwe beperkingen. Zij zien vooral de vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. BARIN-voorzitter Marnix Fruitema zegt dat er per dag maximaal 5000 stoelen minder verkocht kunnen worden en dat zou "redelijk te overzien" zijn.

Piekuren teruggebracht

In het overleg met Schiphol van de afgelopen dagen hebben de maatschappijen volgens hem nog gedaan gekregen dat het aantal piekuren in de ochtend iets is teruggebracht. De definitie is nu vanaf 07.00 uur waar Schiphol in zijn eerdere voorstel de piektijd al liet ingaan om 06.00 uur. Ook zou het aantal piekdagen iets zijn teruggebracht ten opzichte van het oorspronkelijke plan.

Reisorganisaties merken de laatste tijd dat mensen weer volop vakanties boeken. De ANVR vindt het daarom jammer dat er toch weer een beperking nodig is. Maar mensen die al een reis hebben geboekt hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt een woordvoerster. Er hoeven volgens haar geen vakanties te worden geannuleerd.

Door: ANP

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.