Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veiling radiofrequenties levert kabinet zeker 73 miljoen euro op

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
Veiling radiofrequenties levert kabinet zeker 73 miljoen euro op
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) verwacht minimaal 73,7 miljoen euro op te halen door dit jaar negen vergunningen voor landelijke commerciële radiostations te veilen. In augustus maakt het kabinet bekend welke bedrijven een radiofrequentie hebben bemachtigd. Daar zit zeker één zender voor Nederlands product bij en één nieuwszender. Door de veiling kunnen radiozenders die nu op de radio te horen zijn mogelijk van de ether verdwijnen.

Radiobedrijven kunnen dit voorjaar bekendmaken dat ze mee willen doen aan de veiling die half juli plaatsvindt. Elke gegadigde kan maximaal drie frequenties opkopen. Het gaat om de rechten om twaalf jaar lang op een FM-frequentie uit te zenden en op de digitale radio DAB+.

Op dit moment zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam! en Sublime de negen landelijke commerciële zenders. Of die in de lucht blijven, zal afhangen van de veiling.

Stoelendans

Hoe dan ook leidt de veiling tot een stoelendans. Zo heeft Talpa Network vier van de huidige commerciële zenders (Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio), terwijl het mediabedrijf maar drie frequenties mag kopen volgens de regels. Van één zender moet dus afscheid worden genomen, bijvoorbeeld door hem te verkopen of zelfs te stoppen met uitzenden.

Divers aanbod

Bij de vorige veiling in 2003 had het kabinet aan vijf radiofrequenties specifieke eisen gesteld aan het muziekgenre of thema. Dat wil Adriaansens deze keer niet doen. Daarvoor heeft ze overlegd met staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Er worden alleen zulke eisen gesteld aan die ene zender met Nederlands product en de zender die om nieuws draait. Het aanbod van radiozenders is door de vele digitale kanalen zoals streamingdiensten en DAB+ al gevarieerd genoeg volgens het kabinet.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.