André van Duin wil 'eens iets anders doen' met praatprogramma

Met zijn nieuwe programma Bij Van Duin op de Achterbank wil André van Duin "eens iets anders doen", vertelt hij in gesprek met het ANP. De komiek presenteert bijvoorbeeld al de competitie Heel Holland Bakt en Nederland kent al veel talkshows met mensen om een tafel, dus Van Duin wilde iets nieuws. Dat leidde tot Bij Van Duin op de Achterbank, waarin de presentator vakgenoten spreekt op de achterbank van een oldtimer.

In het programma rijden Van Duin en komieken als Youp van 't Hek en Tineke Schouten naar het theater waar de gast van de aflevering na de opname optreedt. De cabaretiers stappen achterin een Rolls-Royce uit 1928, die met rode stoelen en gouden details volgens Van Duin een beetje voelt als een theater. Onderweg praten de twee over humor en het vak van cabaretier.

Van Duin benadrukt dat hij niet interviewt, maar gesprekken voert. "Ik ben geen journalist en ik moet wel in m'n eigen gebiedje blijven", vindt hij. "We zijn vakgenoten die praten over bijvoorbeeld hun inspiraties. Zo kunnen we elkaar ook meer aanvullen", legt Van Duin uit. Die gesprekken zijn volgens hem "heel natuurlijk", omdat de gasten mensen zijn die Van Duin al jaren kent.

Komieken in de auto

Van Duin is niet de eerste komiek die met vakgenoten praat tijdens een autorit. De Amerikaanse Jerry Seinfeld heeft de Netflix-show Comedians in Cars Getting Coffee, waarin hij een komiek ophaalt in een speciaal gekozen auto, waarna ze koffie halen en praten over hun vak. "Alles lijkt op elkaar tegenwoordig", stelt Van Duin. Wel benadrukt hij dat er verschillen zijn. "Het is niet alleen gebabbel. Zo laten we bijvoorbeeld stukjes zien van inspiratiebronnen als Laurel en Hardy", vertelt Van Duin. Daardoor heeft het programma "meer afwisseling".

Daarnaast zit Seinfeld zelf achter het stuur in zijn programma, maar Van Duin laat zich rondrijden door een chauffeur. "Je kan wel gewoon in een auto gaan zitten, maar dat heeft niets van glamour", meent de presentator.

Bij Van Duin op de Achterbank is vanaf vrijdag wekelijks te zien om 21.20 op NPO 1.

Door: ANP