MEAU zingt speciaal lied bij opening tentoonstelling Vermeer

MEAU heeft donderdag opgetreden tijdens de opening van de tentoonstelling Vermeer in het Amsterdamse Rijksmuseum. De zangeres, die zelf vier jaar bij het museum heeft gewerkt, zong haar nummer Als Thuis dat ze speciaal voor de expositie heeft geschreven.

Het liedje is geïnspireerd door de schilderijen van Johannes Vermeer. "Ik vind het een grote eer dat ik een lied heb mogen schrijven voor de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum. Ik ken het Rijksmuseum goed. Ik heb er gewerkt en mijn moeder werkt er nog steeds. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe mooi kunst is, en wat voor emoties dat oproept bij mensen. Dat ik nu een stem mag geven aan verschillende personages van deze meester vind ik heel erg bijzonder", laat de zangeres weten.

Achtstegroepers van de Jan Vermeerschool uit Delft hebben de tentoonstelling geopend. Dat deden ze samen met vierhonderd mensen die ook een "bijzondere connectie" hebben met de 17e-eeuwse meester, zoals bewoners van Vermeerstraten uit elf Nederlandse steden en een patisserie en aspergeteler met de naam Vermeer. Ook deelnemers van het tv-programma De Nieuwe Vermeer en winnaars van de Johannes Vermeer-prijs waren uitgenodigd voor de opening.

Grootste Vermeer-tentoonstelling ooit

In de tentoonstelling zijn 28 van de circa 37 schilderijen van de Delftse schilder te zien, wat het de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit maakt. Ook hangen er zeven werken die niet eerder in Nederland zijn getoond. Vanaf vrijdag is de expositie open voor publiek. Vermeer is nog te zien tot en met 4 juni.

Het eerste weekend van de expositie is helemaal volgeboekt, laat een woordvoerder van het Rijksmuseum weten. Daarna zijn "de eerste weken zo goed als vol", aldus het museum.

Door: ANP