Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote wens van Rijksmuseum Vermeer-tentoonstelling komt uit

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grote wens van Rijksmuseum Vermeer-tentoonstelling komt uit
Het was altijd al een grote wens van het Rijksmuseum om een overzichtstentoonstelling van Vermeer (1632-1675) te maken. "Maar die wens leek onmogelijk", aldus hoofddirecteur Taco Dibbits. Musea lenen werken van Vermeer zelden uit, omdat ze tot de topstukken in hun collecties behoren. "Maar toen The Frick Collection in New York bereid was voor het eerst sinds een eeuw haar Vermeers naar Europa te laten reizen, zeiden een voor een de andere musea en twee particulieren toe."

De 28 schilderijen van de 17e-eeuwse meester, naast New York overgekomen uit Berlijn, Dresden, Dublin, Edinburgh, Frankfurt, Londen, Parijs, Tokio en Washington, vormen samen de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. De eerste en enige monografische tentoonstelling over Vermeer was 27 jaar geleden, georganiseerd door de National Gallery of Art in Washington en het Mauritshuis in Den Haag. "En nog steeds heeft iedereen die dat heeft gezien het daarover", aldus Dibbits.

Verspreid over tien zalen worden de 28 werken aan de hand van thema's getoond, zoals 'muzikale verleiding', 'brieven', en 'mannen op bezoek'. In elke ruimte is aandacht voor het onderzoek van een team conservatoren, restauratoren en natuurwetenschappers. Via moderne scantechnieken kwamen zij meer te weten over de werkwijze van Vermeer, zijn artistieke keuzes en de zoektocht naar de perfecte compositie.

Zeven werken 

Zeven werken worden voor het eerst in Nederland tentoongesteld, zoals Brieflezend meisje aan het venster, Het glas wijn en Onderbreking van de muziek. De indruk die de Vermeers maken is "echt onvergetelijk", aldus Dibbits. "De intimiteit van zijn werk doet de tijd stilstaan in een wereld waarin zoveel op ons afkomt." Volgens Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het museum, vliegt de Delftse meester "ieder schilderij weer op een nieuwe manier aan". "Vermeer is, denken we nu, experimenteler en innovatiever dan we misschien ooit hebben bedacht."

10 februari tot 4 juni

Inmiddels zijn er ruim 200.000 kaartjes verkocht. Donderdag zijn onder meer Patisserie Vermeer in Lisse en de Jan Vermeer-school in Delft uitgenodigd om de tentoonstelling te komen openen. Vanaf vrijdag 10 februari tot en met 4 juni is de expositie open voor publiek. Vanwege de grote belangstelling is de sluitingstijd op donderdag, vrijdag en zaterdag niet zoals op de andere dagen om 18.00 uur, maar om 22.00 uur. "Om zoveel mensen de mogelijkheid te geven van Vermeer te genieten", aldus Dibbits.

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.