Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Plottwist Titanic: Jack had misschien kunnen overleven op deur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Plottwist Titanic: Jack had misschien kunnen overleven op deur
Regisseur James Cameron heeft na 25 jaar eindelijk erkend dat Jack, het mannelijke hoofdpersonage in zijn megahit Titanic, de ramp misschien had kunnen overleven door samen met zijn geliefde Rose in de golven op de deur te gaan liggen. De filmmaker zegt dit volgens Rolling Stone in een documentaire over Titanic die later deze week op National Geographic te zien is.

Cameron test in de documentaire onder meer met wetenschappers of Jack en Rose samen op de deur hadden kunnen blijven liggen tot ze gered werden. Aan het slot van de film offert held Jack zich op en biedt Rose een plek op de deur. Cameron claimde altijd dat het onmogelijk zou zijn geweest om allebei te overleven door op het provisorische vlot te gaan liggen.

"We hebben ons best gedaan om de film zo realistisch mogelijk te maken", zegt de regisseur in de film. "Maar fans blijven er maar op hameren dat Jack de ramp had kunnen overleven als hij samen met Rose op het stuk hout was gaan liggen." Onder meer het programma Mythbusters voerde experimenten uit die bewijzen dat beide geliefden het einde van de film hadden kunnen halen.

Documentaire

In de documentaire voeren twee stuntmensen die dezelfde lengte en hetzelfde gewicht als hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in 1997 hebben, diverse tests onder leiding van een wetenschapper die gespecialiseerd is in het effect van kou op het menselijk lichaam. Er worden verschillende situaties nagebootst die voldoen aan de variabelen waar Jack en Rose in het ijskoude water na het zinken van het schip mee te maken hadden.

In de meeste scenario's - als beide mensen half op het vlot liggen - overleven ze allebei niet tot de reddingsboten komen, zo'n twee uur na het zinken van de Titanic. In de situatie dat ze allebei in de juiste positie gaan liggen, met alleen hun onderbenen in het water, zouden ze in theorie allebei nog hebben kunnen leven.

Cameron voegt hier overigens in de documentaire wel aan toe dat Jack en Rose al heel veel ellende hadden doorgemaakt, dus dat de vraag blijft of ze de kracht hadden gehad en de tegenwoordigheid van geest om zo te gaan liggen. "We kunnen in een gecontroleerde omgeving natuurlijk niet de angst, de adrenaline en de weersomstandigheden op dat moment exact zo nabootsen", zo heeft hij het laatste woord.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.