Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

SPOT, Groningen en kennisinstellingen werken samen als CrossWise

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
SPOT, Groningen en kennisinstellingen werken samen als CrossWise
SPOT en de gemeente Groningen gaan met de noordelijke kennisinstellingen Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden en Hanzehogeschool samenwerken onder de naam CrossWise. Daartoe tekenden ze maandagmiddag een convenant. CrossWise moet een belangrijke pijler worden van De Nieuwe Poort, het nieuwe muziekcentrum dat wordt ontwikkeld als opvolger van De Oosterpoort. Dit meldt de gemeente Groningen. 

In muziekcentrum De Oosterpoort hebben de partijen maandag hun handtekening onder de samenwerking gezet. Afspraak is samen op te trekken bij het opleiden van mbo- en hbo-studenten voor de noordelijke cultuur- en evenementensector. Het nieuwe muziekcentrum wordt daarbij een leer- en ervaringsplek voor een breed scala aan functies: van kok tot podiumtechnicus, van beveiliger tot promotiemedewerker.

Samen innoveren

CrossWise gaat uit van een zogeheten contextrijke leeromgeving. Studenten krijgen de kans de theorie aan de praktijk te verbinden door mee te lopen met professionals. De SPOT-medewerkers krijgen op hun beurt via de studenten de nieuwste ontwikkelingen mee op onderwijsgebied. Binnen dit alles nemen co-creatie, kennisuitwisseling en samen innoveren een centrale plek in.

Klaarmaken voor de praktijk

CrossWise is van belang voor de cultuur- en onderwijssector én voor de arbeidsmarkt. ‘We maken studenten hiermee echt klaar voor de praktijk,’ zegt wethouder Bloemhoff van Onderwijs en Werk, die het convenant namens de gemeente ondertekent. Daarbij verzekert de cultuursector zich van de toestroom van gekwalificeerd personeel, aldus mede-ondertekenaar wethouder De Wrede van Cultuur. ‘En dat is hard nodig na de uitstroom door corona’.

Vast onderdeel

CrossWise moet niet alleen de noordelijke arbeidsmarkt versterken: bedoeling is dat het als kwaliteitslabel gaat gelden die afgestudeerden landelijk nog begeerlijker maakt voor een baan in de cultuur- en evenementensector. De programmalijn is reeds gestart in De Oosterpoort, en moet vast onderdeel worden van het nieuwe muziekcentrum. Dat wordt straks zowel lesomgeving als praktijkplek en ontwikkellaboratorium.

Nieuwe Poort

De Nieuwe Poort wordt méér dan een muziekpodium. Het moet een levendige plek worden die meerdere functies verenigt. Deze zomer besluit de gemeenteraad over het muziekcentrum, dat in 2030 de deuren moet openen in het zuidelijk stationsgebied.

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.