Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Acteur Alec Baldwin tijdens schiettraining afgeleid door telefoon

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Acteur Alec Baldwin tijdens schiettraining afgeleid door telefoon
Alec Baldwin kreeg voorafgaand aan het fatale schietincident op de set van de film Rust in 2021 veel te weinig training in het gebruik van de revolver waarmee hij een cameravrouw dodelijk verwondde. Dat schrijven openbaar aanklagers in de staat New Mexico in hun formele aanklacht tegen de acteur. Ze beweren dat hij slechts een half uur had geoefend met de revolver, terwijl daar anderhalf uur voor gepland stond. Tijdens die training zou hij bovendien afgeleid zijn door zijn telefoon.

Baldwin is formeel aangeklaagd voor dood door schuld. Hij oefende op de set in de omgeving van Santa Fe met een revolver waarvan hij naar eigen zeggen dacht dat die ongeladen was. Het wapen ging toch af en raakte cameravrouw Halyna Hutchins in haar borst. Zij overleed later aan haar verwondingen.

Negeren van veiligheidsvoorschriften 

Het ernstigste verwijt van de aanklagers aan het adres van Baldwin is dat hij willens en wetens veiligheidsvoorschriften negeerde. Als de jury in de rechtszaak daar ook van overtuigd is, kan de filmster in het uiterste geval vijf jaar cel opgelegd krijgen.

Plastic replica 

Justitie in de staat New Mexico zegt ook bewijzen te hebben dat Baldwin, die ook producent van de film was, klachten van medewerkers over de gebrekkige veiligheidsmaatregelen niet serieus nam. Ook zou hij niet goed hebben gecheckt of het wapen geladen was. Daarnaast zou hij voor een repetitie van een scène sowieso geen echt wapen hebben mogen gebruiken, maar bijvoorbeeld een plastic replica.

Naast Baldwin staat ook Hannah Gutierrez-Reed terecht vanwege het drama op de filmset. Zij was verantwoordelijk voor de wapens op de set en zou ook schuld hebben aan de dood van Hutchins.

Geen commentaar 

Advocaten van Baldwin gingen niet in op verzoeken van internationale media om commentaar. Raadslieden van Gutierrez-Reed zeggen dat de aanklacht is gebaseerd op "foute conclusies" en een groot "misverstand over de feiten".

De 64-jarige acteur zei eerder in interviews geen schuld te hebben aan de dood van Hutchins. Maar volgens experts heeft hij zichzelf geen dienst bewezen met zijn media-uitlatingen over het ongeluk. Hij verklaarde namelijk nooit de trekker te hebben overgehaald van de revolver, maar forensisch onderzoek zou het tegendeel hebben bewezen.

Echte munitie 

Een grote vraag is ook hoe het mogelijk was dat echte munitie op de filmset terecht was gekomen. Daar is Gutierrez-Reed volgens aanklagers tekortgeschoten, hoewel ze de kogels waarschijnlijk niet zelf had meegenomen.

Door: ANP 

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.