Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Publiek kan voorlopig nog niet de collectie van Jan Kruis zien

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
Publiek kan voorlopig nog niet de collectie van Jan Kruis zien
De collectie van striptekenaar Jan Kruis is voorlopig nog niet voor het publiek te zien. Dat heeft conservator Jos van Waterschoot van museum Allard Pierson, die zijn verzameling na zijn dood heeft ontvangen, vrijdag aan het ANP laten weten. Het museum in Amsterdam is voorlopig nog bezig met het inventariseren van de collectie, die vele duizenden originele strippagina's beslaat.

"We hebben voorlopig geen concrete plannen voor een tentoonstelling, want daarvoor dien je eerst te weten wat je in huis hebt", legt Van Waterschoot uit. "En met het uitzoeken dáárvan ben ik net pas begonnen. Maar dat er na de ontsluiting in een inventaris of catalogus dit of volgend jaar iets gaat gebeuren, lijkt mij voor de hand liggend." Een termijn kan de conservator echter niet noemen.

Jan, Jans en de kinderen

Museum Allard Pierson in Amsterdam kwam via een schenking in het bezit van de collectie van de zes jaar geleden overleden striptekenaar. Kruis werd bekend als geestelijk vader van de iconische stripserie Jan, Jans en de kinderen. De verzameling bestaat uit meer dan vierduizend originele pagina's, tekeningen en andere illustraties van zijn hand. Jan, Jans en de kinderen ging over het gezin Tromp en leverde gevleugelde uitdrukkingen op als 'hoi pipeloi' en de 'je-weet-wel-kater'.

Marten Toonderprijs

Voor 'Jan, Jans' werkte Kruis als reclametekenaar en illustrator en tekende hij andere strips. In 2009 kreeg hij de Marten Toonderprijs, een oeuvreprijs waarmee zijn cruciale bijdrage aan de Nederlandse cultuur werd geëerd. Kruis overleed in 2017 op 83-jarige leeftijd. Zijn dochter Andrea Kruis, die ook de voorzitter van de Stichting Jan Kruis Collectie is, besloot mede de collectie van haar vader aan het Allard Pierson te schenken.

Het Allard Pierson beheert een collectie van ruim 50.000 stripboeken en boeken over strips en nog veel meer originele tekeningen, waaronder werk van Peter van Straaten en Gerrit de Jager.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.