Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Comité 4 en 5 Mei: vergeten geschiedenis leidt tot gevaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Comité 4 en 5 Mei: vergeten geschiedenis leidt tot gevaar
"Een samenleving die de geschiedenis verdringt en vergeet, loopt gevaar", zegt Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij reageert daarmee op een woensdag verschenen onderzoek waaruit naar voren komt dat bijna een kwart van de Nederlanders geboren na 1980 twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog of denkt dat het aantal Joden dat werd gedood zwaar overdreven is.

Volgens het comité, dat zich bezighoudt met de herdenkingen en vieringen rondom de Tweede Wereldoorlog, toont het onderzoek opnieuw aan hoe belangrijk het is in het onderwijs aandacht te besteden aan de Holocaust en de oorlog. Naast de bevindingen in het onderzoek krijgt de organisatie meer van dit soort signalen binnen. "Als je bedenkt dat 65 procent van de leerlingen in het voorgezet onderwijs na het tweede leerjaar geen geschiedenisonderwijs meer krijgt, dan is daar nog een wereld te winnen", staat in een statement van het comité.

Naast een gebrek aan onderwijs ziet het comité dat jongeren door "desinformatie", bijvoorbeeld via sociale media, een verkeerd beeld van de Holocaust voorgeschoteld krijgen. Het comité wil dit tij samen met andere betrokken partijen keren. "We vragen daarbij om steun van de hele Nederlandse samenleving."

Verontrustend

Theater Na de Dam, dat theatervoorstellingen organiseert die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, noemt de resultaten van het onderzoek "verontrustend". "Des te belangrijker om de Holocaust en de oorlog met jongeren te herdenken, onder andere door theater."

Dat laatste gebeurt ook komende zondag, na de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Vier jongeren uit de hoofdstad spelen en begeleiden de theatrale route 'Tegen het vergeten'. De route leidt langs vergeten verhalen en eindigt bij het Nationaal Holocaust Monument, de herdenkingsplek voor de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben gekregen.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.