Zoon van zanger Groningse Ede Staal werkt aan boek over zijn vader

De zoon van de Groningse zanger Ede Staal werkt aan een boek over zijn in 1986 overleden vader. Dat heeft Jasper Staal woensdag gemeld op NPO Radio 1. De nu 36-jarige Jasper, die drie maanden was toen zijn vader overleed, vraagt mensen die herinneringen en anekdotes hebben over de zanger om die met hem voor het boek te delen.

Jasper Staal hoopt dat hij door het boek te schrijven een beter beeld krijgt van zijn vader. "Ik heb zijn muziek heel erg gebruikt om hem te leren kennen", zei hij in het programma De Nieuws BV. "Mijn oudere broers hebben hem nog echt gekend. Ik sleep een gigantisch vraagteken achter mezelf aan: hoe was het leven geweest als hij er wel was geweest? Ik had graag willen weten hoe onze band was geweest en hoe hij was als mens."

Het boek maakt deel uit van een groot project van Museum Verhildersum in Leens dat dit jaar met een expositie komt over het leven en werk van Ede Staal. Onderdeel van de expositie wordt een interactief 'belevingspunt' waar bezoekers de liedjes van Ede Staal kunnen beleven middels virtual reality.

Cultstatus

Volkszanger Ede Staal (1941-1986), die ook de Jacques Brel van het Noorden wordt genoemd, verwierf eigenlijk vooral na zijn dood een enorme cultstatus. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal albums op met karakteristieke Groningse nummers. Zijn werk kreeg landelijke bekendheid toen nummers prominent te horen waren in de film De Poolse Bruid. Inmiddels zijn van zijn cd's door het hele land vele honderdduizenden exemplaren verkocht.

Zijn muziek maakte recent nog een belangrijk deel uit van een solovoorstelling van acteur Marcel Hensema en de meest recente oudejaarsconference van Claudia de Breij. Zijn lied ’t Het nog nooit zo donker west staat de afgelopen jaren standaard hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Door: ANP