Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlandse popmuziek leverde in 2022 flink meer op in buitenland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlandse popmuziek leverde in 2022 flink meer op in buitenland
De Nederlandse popmuziek heeft vorig jaar flink meer geld opgeleverd in het buitenland dan in 2021. Dat kwam doordat de internationale markt weer openging na strenge lockdownmaatregelen tijdens de coronapandemie. De exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek over 2022 is met 231 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, aldus een onderzoek van Perfect & More in opdracht van muziekorganisatie Buma Cultuur.

De waarde van de muziekexport bedroeg in 2022 in totaal ruim 171 miljoen euro. Dit was zo'n 74 miljoen euro in 2021 en zo'n 75 miljoen euro in 2020, het jaar waarin de markt instortte vanwege de coronapandemie en de wereldwijde maatregelen die hierop volgden.

Hoewel de exportwaarde flink gestegen is in 2022 ten opzichte van de twee jaar daarvoor, is deze nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 bedroeg de totale waarde van de muziekexport ruim 214 miljoen, het jaar daarvoor werd een recordbedrag van ruim 216 miljoen euro bereikt. Dat is het meeste sinds 2004, toen er voor het eerst onderzoek werd gedaan. De muziekexportwaarde bedroeg destijds ruim 31 miljoen euro.

Mooi herstel

Het onderzoek is gebaseerd op drie onderdelen, meldt Buma Cultuur: rechten, opnamen en optredens. In 2022 was zo'n 22 procent van de opbrengsten afkomstig van rechten (zoals auteursrechten en inkomsten van royalty's), bijna 5 procent uit opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland en ruim 73 procent afkomstig van optredens in het buitenland. Vooral optredens van dj's brachten veel geld op. Dit was vorig jaar bijna 90 procent van de totale opbrengst van optredens, met ruim 108 miljoen euro. Toch is dit nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 leverde dancemuziek bijna 154 miljoen euro op.

"Het is een mooi herstel, maar we zijn er nog lang niet", aldus Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. "Natuurlijk is een groei van meer dan 230 procent prachtig, maar de industrie zat ook heel diep. We bevinden ons nu op het niveau van zo’n tien jaar geleden dus er is nog wel degelijk een grote inhaalslag te maken. Dat gaat ook wel gebeuren vermoedelijk, maar je moet je ogen ook niet sluiten voor de spanningen in de wereld die ook zijn weerslag hebben."

Export moeilijker

De coronapandemie heeft volgens Helmink als gevolg gehad dat veel meer lokaal product geluisterd wordt. "Kijk maar in Nederland. Dat maakt export van muziek iets moeilijker. Anderzijds zijn veel producers en componisten uit Nederland geliefder dan ooit en worden steeds meer internationale hits meegeschreven door Nederlanders."

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.