Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg
De hoge energiekosten en inflatie vormen "een blijvende bron van zorg" in de cultuursector. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Niet alleen vrezen partijen voor hun eigen energierekening, ook wordt rekening gehouden met het risico dat mensen zelf minder kunnen besteden aan voorstellingen en concerten. Verschillende organisaties doen hun best om de energiekosten te drukken met bijvoorbeeld ledverlichting.

De hoge energiekosten zijn voor veel culturele organisaties "dermate hoog" dat zij erdoor in de problemen komen, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van cultuurkoepel Kunsten '92. "Daar hebben we ook veel contact over gehad met het kabinet."

Dat heeft 300 miljoen euro extra in het gemeentefonds gedaan, bestemd voor maatschappelijke instellingen, zoals culturele organisaties, die in de problemen komen door hun energierekening. "De aankomende maanden moeten gemeenten zeggen hoe ze het gaan verdelen." Sommige gemeenten hebben nog niet duidelijk gemaakt hoe dit wordt gedaan, wat volgens Bartelse voor onzekerheid zorgt.

Pineut

Het energiecontract bij TivoliVredenburg liep begin 2022 af, vertelt de directeur. "Wij waren de pineut. We hebben een heel goed jaar gedraaid, zo'n 1,1 miljoen bezoekers gehad. Dus dat is bijna weer op het niveau van voor corona. Maar aan andere kant zit je met een energierekening die omhoogging van 4 ton naar 1,3 miljoen euro."

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is zich "een hoedje geschrokken" van de energiekosten. De concerthal gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. "We zijn benieuwd naar de rekening eind januari." Ook Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy zegt dat zowel hun locatie als de rest van de branche te maken heeft met "stijgende kosten" en onzekerheid. "Hoelang blijft die inflatie zo hoog? Dat is een zorg die we allemaal hebben." Een concerthal als Rotterdam Ahoy is groot, zegt Jansen. "We kijken waarmee we energie kunnen besparen." Rotterdam Ahoy is "al jaren geleden van het gas af gegaan" en gebruikt zonnepanelen.

Bartelse ziet dat veel podia en andere locaties overschakelen naar ledverlichting, of bijvoorbeeld de kachel omlaag draaien. Ook TivoliVredenburg, dat al ledverlichting had, heeft de temperatuur met twee graden verlaagd. Damman geeft aan dat de verlichting in de Ziggo Dome "versneld" is vervangen door ledverlichting.

Bioscopen

Ook de Nederlandse bioscopen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn de kosten de laatste tijd gestegen met een factor van 2,5 tot 3. De sector hoopt dat de overheid de bioscopen hierin tegemoetkomt.

Hoewel de hoge energierekeningen zorgen opleveren, heeft Jansen vertrouwen in een goede afloop. "Wat we in de coronatijd wel gezien en geleerd hebben is dat er behoefte is aan afleiding en plezier. Dat sterkt ons. Kwalitatieve evenementen zullen overleven, altijd."

Door: ANP

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.