Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Theaters trekken steeds vaker nieuw en divers publiek

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Theaters trekken steeds vaker nieuw en divers publiek
Er is een nieuwe ontwikkeling waar te nemen in de Nederlandse theaters. Hoewel er na de pandemie problemen waren met het opstarten, omdat veel van het oude theaterpubliek weg bleef, zien directeurs en programmeurs nu steeds vaker een nieuwe doelgroep in hun zalen zitten. Vooral in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is het animo hoog. Dit meldt de NOS. 

Tot kortgeleden trokken theaters vooral een ouder, autochtoon publiek naar hun zalen. Het CBS wees in een onderzoek ook uit dat met name jongeren met een niet-westerse achtergrond weinig te zien waren in schouwburgen. Nu bijna een jaar na de laatste lockdown zien programmamakers steeds vaker een nieuw publiek in hun zaal: jong, divers en vooralsnog onbekend met toneel. De pandemie heeft volgens sommigen geleid tot een trendbreuk, zat in de toekomst zal leiden tot een steeds meer divers aanbod. 

Borrelnootjez en Sloegie

Met name de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap heeft het theater nu duidelijk ontdekt. Artiesten als Jawad Es Soufi, beter bekend onder zijn pseudoniem 'Sloegie' en Hamza Benmira met zijn act Borrelnootjez trekken nu veel publiek uit deze doelgroep naar de schouwburgen. Jawad stelt dat de vraag er in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap er altijd al wel is geweest, maar dat het aanbod er niet op aansloot. Benmira beaamt dit en stelt dat zijn act al vanaf 2011 in no time voor volle zalen stond. 

De twee verwachten dat dit aanbod de komende jaren vanzelf toe zal nemen. Steeds meer jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn bezig met kunst en theater. "Wij zijn van de eerste generatie die zich bezig kon houden met dit soort dingen. Onze ouders waren bezig met rondkomen en overleven," aldus Benmira. 

Inspelen

Het is nu aan theaters om mee te gaan in deze ontwikkeling. Bram Jacobs, programmeur bij het Parktheater in Eindhoven, ziet dat er een trendbreuk is vergeleken met voor de pandemie. Volgens hem komt dit omdat veel van het traditionele theaterpubliek thuis is gebleven afgelopen jaar, en veel theaters daarom actief bezig zijn gegaan met het aanboren van nieuw publiek. Hierdoor is er meer oog gekomen voor makers uit minder traditionele hoeken. 

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.