Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herdenking Watersnoodramp 1953 start met documentaire NTR

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Herdenking Watersnoodramp 1953 start met documentaire NTR
Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat de dijken langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden braken tijdens springtij en een zware zuidwesterstorm. De Watersnoodramp was het gevolg, waarbij 1836 mensen om het leven kwamen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant en een enkeling in Noord-Holland. Overal in de betrokken provincies wordt de ramp van 1953 de komende tijd herdacht. De NTR start vrijdag als eerste met de vierdelige documentaire Het water komt, gepresenteerd door Winfried Baijens, Zeeuw van afkomst.

Het water komt, op vier achtereenvolgende vrijdagen, toont archiefmateriaal en ooggetuigenverslagen. De uitzendingen belichten hoe de ramp kon gebeuren, waarom het gevaar vooraf onvoldoende is onderkend en wat er is geleerd van de Watersnoodramp. De NTR heeft ook zeven podcasts gemaakt vanuit steden die ook ooit te maken hadden met watersnood, zoals Nijmegen, Marken, Valkenburg en Zwolle.

Herman van der Zandt neemt voor de NOS op 30 januari het stokje over met vijf dagelijkse korte uitzendingen na het Journaal van 20.00 uur. De kijker wordt meegenomen naar 1953, aldus de NOS. Wat gebeurde er en hoe hoorde Nederland dat? Hoe kwam de hulpverlening op gang, terwijl ongeveer 150.000 hectare grond onder water was verdwenen en tienduizenden woningen waren verwoest? Van der Zandt wordt bijgestaan door verslaggever Martijn Bink en deskundigen.

Herdenking

Op 1 februari is prinses Beatrix bij de herdenking in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. In dit dorp kwamen 305 mensen om het leven. Beatrix is bij de kerkdienst en de kranslegging en spreekt daarna met overlevenden van de ramp en nabestaanden. De NOS laat beelden van die herdenking rechtstreeks op televisie zien, maar zendt zelf uit vanaf Schouwen-Duiveland in Ouwerkerk bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 en het Watersnoodmuseum, waar eveneens een grote herdenking is. In Ouwerkerk werd het laatste stroomgat (een diepe doorbraak) in een zeedijk gesloten. Dit jaar krijgen alle 96 stroomgaten van toen op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden een QR-code, zodat toeristen kunnen lezen wat er op die plek precies is gebeurd in de rampnacht van 30 januari op 1 februari.

Vrijwel alle bij de Watersnoodramp betrokken dorpen en gemeenten houden op 1 februari ook een eigen herdenking. Het Watersnoodmuseum opent de tentoonstelling Ik ben van 1953, die voorwerpen uit die tijd koppelt aan mensen. Er verschijnen in de loop van het jaar lespakketten voor scholen en er zijn lezingen en symposia. "Nadrukkelijk komt de toekomst van water ook aan de orde. Want hoe Nederland omgaat met water is actueler dan ooit", aldus directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum.

Door: ANP

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".