Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Handhaving vuurwerkverbod had geen prioriteit bij politie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Handhaving vuurwerkverbod had geen prioriteit bij politie
In de gemeenten waar dit jaar een vuurwerkverbod van kracht was tijdens de jaarwisseling had de handhaving daarvan nauwelijks prioriteit voor de politie, blijkt uit een rondgang die het ANP maandag heeft gemaakt. Verschillende korpsen meldden dat het toezicht voornamelijk een zaak was van handhavers van gemeenten en dat de politie door drukte alleen optrad bij excessen.

In twaalf gemeenten mocht dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Volgens de politie in Oost-Nederland is het "ontzettend rustig" geweest tijdens de jaarwisseling en was er geen enkele reden om boetes uit te delen. De zegsvrouw van de politie beweert zelfs dat er in Nijmegen, Apeldoorn en Heumen, de drie gemeenten in het werkgebied met een vuurwerkverbod, nauwelijks vuurwerk is afgestoken. Maar dat zijn de burgemeesters van Nijmegen en Apeldoorn niet met de politie eens. Zij erkennen dat er volop is geknald ondanks het verbod.

De politie Rotterdam zegt dat er in Rotterdam en Schiedam niet is gehandhaafd op het verbod. "Dit was een symbolische zet, ze wisten dat er niet op kon worden gehandhaafd. Wij hebben dat alleen bij excessen gedaan", aldus een woordvoerder van de politie.

Andere gemeenten

Ook in Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal en Heemstede gold die afspraak. Excessen met vuurwerk zijn bijvoorbeeld het gooien ervan naar hulpverleners of naar andere mensen, of mensen die zichzelf in gevaar brengen met vuurwerk, legde de woordvoerder van de politie Noord-Holland uit. In Amsterdam zou wel geprobeerd zijn te handhaven waar dat kon, volgens een zegsvrouw. "Maar het was druk, dus we moesten keuzes maken."

Net als de politie in Amsterdam kon ook de politie-eenheid Midden-Nederland, waar in Soest en op de Utrechtse Heuvelrug een verbod gold, niet zeggen of er boetes uitgeschreven zijn. "Maar we zijn niet specifiek op zoek gegaan, omdat we andere dingen te doen hadden." In Limburg heeft de politie tussen 28 december en 2 januari ook geen boetes uitgedeeld voor de overtreding van het vuurwerkverbod in Mook en Middelaar. Dat is ook niet actief gehandhaafd, aldus een woordvoerder. "De prioriteit lag daar niet."

Door: ANP

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.