Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Politiebonden hameren op vuurwerkverbod na druk nieuwjaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Politiebonden hameren op vuurwerkverbod na druk nieuwjaar
De overheid moet de regie nemen en een landelijk vuurwerkverbod instellen tijdens de jaarwisseling in plaats van dat plaatselijk over te laten aan de burgemeesters. Dat zeggen de voorzitters van politiebonden NPB en ANPV. In twaalf Nederlandse gemeentes was een algeheel vuurwerkverbod van kracht, maar dat werd volgens de bonden nauwelijks nageleefd en is wat hen betreft zonder landelijke regels amper te handhaven.

Volgens de politiebonden was het op veel plekken een drukke nieuwjaarsnacht voor politiemensen en waren er veel incidenten zoals vernielingen en brandstichtingen. Meerdere agenten liepen letsel zoals gehoorschade op, doordat ze bijvoorbeeld bekogeld werden met vuurwerk. Met name in de grote steden had de politie de handen vol en werd er vaak net op tijd ingegrepen voordat een situatie uit de hand liep, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. "Grote incidenten zijn uitgebleven, maar honderd kleine incidenten zijn net zo erg als één grote. Dit kan niet het nieuwe normaal zijn. Oud en nieuw moet een volksfeest zijn met een sociaal veilig karakter, maar dat is het zeker nog niet. Op sommige plekken was het onveilig of zelfs zeer onveilig."

Genegeerd verbod

Xander Simonis van de ANPV zegt dat het vuurwerkverbod in vrijwel alle plaatsen waar dat van kracht was, genegeerd lijkt te zijn. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam en Haarlem mocht er deze jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. "Je ziet dat dit zwabberbeleid van de overheid overlaten aan burgemeesters helemaal niet werkt", aldus Simonis. "Daar moeten we wat aan gaan doen. Als je het afsteken in je gemeente verbiedt maar verkoop bijvoorbeeld wel toestaat, dan is dat niet te handhaven."

Meer duidelijkheid

Volgens Struijs beklagen politiemensen zich herhaaldelijk over het huidige vuurwerkbeleid. "Hoe geloofwaardig zijn we als rechtsstaat als we zeggen dat in twaalf gemeenten een vuurwerkverbod geldt, en in de driehonderd andere niet? We hebben eenduidig beleid nodig, dan moet zo'n verbod voor alle gemeenten gelden. Dit jaar was het te onduidelijk." Ook Simonis stelt dat de huidige regels niet werkbaar zijn voor de politie. "Het enige wat werkt is landelijk beleid, en dan is het een keuze van de politiek. Als je vuurwerk afsteken verbiedt, dan moet je ook de verkoop verbieden. Wij maken ons daar al jaren hard voor. Ik ben een voorstander van mooie vuurwerkshows, maar centreer het en laat dat door professionals doen."

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.