Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Na twee dramatische coronajaren krabbelen musea eindelijk weer op

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Terwijl het coronavirus en de bijbehorende maatregelen in ons land meer en meer op de achtergrond raakten, kwamen er in de musea weer steeds meer bezoekers. De bezoekersaantallen zijn veelal nog niet te vergelijken met die van voor de pandemie, maar over het algemeen is de stijgende lijn ingezet, na twee dramatische jaren.

In 2021 trokken de musea samen slechts 12,3 miljoen bezoekers, ruim 2 miljoen minder dan een jaar eerder en 64 procent minder dan in 2019 voor de coronapandemie uitbrak.

Het Rijksmuseum in Amsterdam verwelkomde in 2022 ruim 1,7 miljoen mensen. Het trok onder meer de aandacht met de expositie Revolusi! Indonesië Onafhankelijk. Het museum, door de Hollandse meesters ook vaak een vast bezoekonderdeel voor buitenlanders, trok vorig jaar 625.000 bezoekers, nog minder dan het jaar ervoor. In 2019 waren het er nog 2,7 miljoen.

Records

Sommige musea boekten toch records. Singer Laren zag met 213.000 nog nooit zoveel bezoekers. Dit is volgens het museum mede te danken aan een nieuwe collectie en dito vleugel. Museum Arnhem, dat een paar jaar dicht was wegens verbouwing en in mei weer openging, haalde in december de 100.000e bezoeker binnen en boekte daarmee ook een record.

Het Drents Museum in Assen, vaak goed voor een stevige publieksknaller, telde over 2022 circa 185.000 bezoekers, ruim meer dan in het pre-coronajaar 2019 toen de teller op 171.000 bleef steken. Grote trekpleister was Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo.

Rembrandt en Vermeer

Het Mauritshuis in Den Haag kreeg in het 200e jaar van zijn bestaan zo'n 400.000 bezoekers over de vloer. Het kreeg van de Frick Collection in New York het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 en nog een Vermeer te leen, wat meehielp.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden zag in 2022 de bezoekersaantallen ook weer stijgen tot ruim 85.000 bezoekers. Het wetenschapsmuseum is vol hoop voor 2023, als gememoreerd wordt dat het 350 jaar geleden is dat Antoni van Leeuwenhoek met zijn zelfgemaakte microscoop de microwereld ontdekte.

Fernand Léger

Museum Panorama Mesdag in Den Haag ontving ongeveer 85.000 bezoekers, nog maar 63 procent van het aantal van 2019, maar de belangstelling voor de expositie van Suze Robertson (1855-1922) maakte veel goed. Het Amsterdam Museum heeft, met onder meer de expositie van de Gouden Koets, op de hoofdlocaties 106.000 bezoekers getrokken. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht telde meer dan 100.000 bezoekers. Het Kröller-Müller in Otterlo, dat een nieuw ontdekt schilderij van Fernand Léger vertoont, sluit het jaar 2022 af met 210.000 bezoekers.

Het Nederlands Openluchtmuseum, de publiekslieveling in Arnhem, kreeg 475.000 mensen aan de kassa.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.