Classificatie film Pietje Bell na klachten aangepast naar 9 jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De leeftijdsclassificatie van de familiefilm Pietje Bell is na klachten aangepast naar '9 jaar en ouder. Dat heeft het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), dat de leeftijdskeuring van films en series in Nederland monitort, woensdag laten weten. Eerder werd de classificatie van 'alle leeftijden' aangepast naar '12 jaar en ouder', maar daar kwam veel kritiek op.

De leeftijdskeuring van de film uit 2002 werd aangepast nadat Kijkwijzer, die de leeftijdskeuring monitort, meerdere klachten had ontvangen dat kinderen angstig werden van bepaalde scènes in de film. Pietje Bell, over een Rotterdams straatschoffie dat avonturen beleeft, had daardoor dezelfde keuring als recente actiefilms als No Time To Die of Spider-Man.

Op het nieuws van die aanpassing kwamen ook veel klachten binnen, onder meer omdat door die classificatie de familiefilm niet overdag kan worden uitgezonden door de KRO-NCRV op oudejaarsdag op NPO Zapp. "De classificatie van de film Pietje Bell is door de streamingdienst in navolging van klachten aangepast naar 9 jaar", aldus het NICAM. De film kan nu dus wel worden uitgezonden en zal gewoon te zien zijn op oudejaarsdag. 

Door: ANP