NPO kijkt of Pietje Bell nog op tv mag na wijziging Kijkwijzer

De NPO onderzoekt of de familiefilm Pietje Bell nog mag worden uitgezonden op zaterdagochtend 31 december nu de leeftijdskeuring na twintig jaar is gewijzigd van 'alle leeftijden' naar '12 jaar en ouder'. Dat laat een woordvoerder van de NPO zaterdag weten.

De familiefilm, over een Rotterdams straatschoffie dat avonturen beleeft, was in 2002 met bijna een miljoen bezoekers een grote bioscoophit. De film trok vooral kinderen. Maar volgens Kijkwijzer voldeed de oorspronkelijke classificatie niet meer aan de huidige richtlijnen. Op basis van één klacht is de keuring nu veranderd naar 12 jaar en ouder. Ook is het geweldsicoontje toegevoegd. Pietje Bell heeft nu dezelfde keuring als recente actiefilms als No Time To Die en Spider-Man.

Juridische stappen

Pietje Bell is te zien op streamingdiensten als Disney+ en wordt op 31 december uitgezonden door de NPO, zoals meestal in de kerstvakantie. Maar de NPO onderzoekt nu of de film zonder aanpassingen in het jeugdblok mag worden vertoond nu Kijkwijzer de keuring heeft veranderd.

Producent Dave Schram onderzoekt op zijn beurt of hij juridische stappen kan ondernemen tegen Kijkwijzer. Hij heeft zijn advocaat gevraagd te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Schram vindt het "totaal absurd" dat Kijkwijzer de keuring heeft aangepast zonder overleg of uitleg. Ook stelt hij dat cast en crew nu inkomsten mislopen omdat zij nog steeds vergoedingen ontvangen op basis van het aantal keer dat de film wordt bekeken op televisie of streamingdiensten. De aangepaste keuring betekent volgens Schram dat de beoogde doelgroep de film niet meer mag zien.

Kijkwijzer was vrijdag en zaterdag vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Door: ANP