‘Fileconcert’ op A7 door muzikant Sander: ‘Ik wilde iets doen aan de chagrijnige gezichten’

Het was een ongebruikelijk aangezicht op de A7 gisterochtend: een muzikant speelde kerstliedjes om de tijd te doden tijdens de file. Het bleek te gaan om zanger Sander Metz. “Ik pakte mijn gitaar erbij en heb drie kwartier gespeeld. Dat konden mensen wel waarderen”. Dit meldt RTV Noord.

Metz was onderweg vanuit Friesland naar zijn werk in Bedum en Winsum, toen hij in de file belandde. Een kraanwagen had een klapband en stond stil op de vluchtstrook. Er ontstond een kilometers lange file.

Toen hij stilstond met zijn auto, bedacht Metz zich geen moment. Hij pakt zijn gitaar en loopt naar de vluchtstrook om de andere mensen in de file een optreden te geven.

“Ik zag veel chagrijnige mensen in de auto zitten en wilde hen verblijden met muziek. Ik las dat er geen gewonden waren gevallen, want anders had ik dat natuurlijk nooit gedaan.”

‘What a wonderful world’

Metz had doordat de file lang bleef aanhouden, veel tijd om muziek te spelen. Zo speelde hij van alles, van ‘What a Wonderful World’ tot ‘Jingle Bell Rock’. Hij ziet dat het wordt gewaardeerd. “Muziek verbindt toch. Ik raakte met mensen in gesprek over de kerstdagen, over vroeger en nu, en we lachten wat. Zo vloog de tijd voorbij.”

Einde van de show

Het was iets na half tien toen de file weer enigszins opgelost werd. Een rijbaan richting Groningen ging weer open, de rijbaan richting Friesland was al eerder weer geopend. Dat betekende het einde van de show van Metz. “Het verkeer kwam op gang, dus ik heb snel mijn gitaar weer in de auto gestopt om verder te rijden.”

Ondanks de file kwam Metz niet te laat op zijn werk. “We beginnen pas rond twee uur, dus ik heb nog tijd om me voor te bereiden.”

Door: Nationale Recreatiegids