Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omroep ON! moet elke twee maanden rapporteren aan de NPO

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Omroep ON! moet elke twee maanden rapporteren aan de NPO
Ongehoord Nederland moet voortaan elke twee maanden aan de NPO rapporteren hoe de omroep de aanbevelingen die de Ombudsman in haar rapport uit juni deed, heeft uitgevoerd. Dat begint met een rapport dat een maand voor de uitzending van het nieuwe seizoen van Ongehoord Nieuws binnen moet zijn. Dat staat in een aantal extra afspraken die met ON! zijn gemaakt, meldt de NPO.

De uitzendingen van het programma, waar afgelopen jaar honderden klachten over binnenkwamen bij de Ombudsman van de NPO, gaan 31 januari weer van start. Omroep ON! moet dus voor 31 december aan de NPO kenbaar maken hoe de omroep de aanbevelingen van de Ombudsman heeft uitgevoerd. De Ombudsman constateerde in haar rapport dat ON! zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder dit te corrigeren.

Verbeterpunten 

Na het eerste rapport moet ON! elke twee maanden met een tussenrapportage komen. De NPO heeft de omroep verzocht daarin aandacht te schenken aan de verbeterpunten die ON! zelf opstelde. Zo heeft de omroep vastgesteld dat evaluaties van Ongehoord Nieuws tot aanpassingen en verbeteringen moeten leiden, presentatoren training en coaching moeten krijgen en dat er een-op-een functioneringsgesprekken met redacteuren en presentatoren worden gevoerd. Ook heeft ON! op haar website een verbeterrubriek waar feitelijke onjuistheden kunnen worden gecorrigeerd en heeft de omroep een factchecker in dienst genomen.

Internetfilmpjes 

Een woordvoerder van de NPO laat woensdag weten dat Ongehoord Nederland nog geen rapportage heeft ingeleverd. De nieuwe eisen zijn door de NPO kenbaar gemaakt aan ON! voordat de Ombudsman eind november haar tweede rapport over de omroep publiceerde. Dit rapport schreef zij na honderden klachten van kijkers over een item waarin zonder enige context internetfilmpjes werden getoond van witte mensen die door zwarte mensen in elkaar werden geslagen.

Journalistieke Code 

De Ombudsman constateerde in haar tweede rapport dat ON! nog steeds aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt. De Ombudsman kon geen uitspraak doen over de vraag of het item richtlijnen op het gebied van discriminatie heeft overtreden, omdat die niet in de Journalistieke Code staan die alle omroepen moeten ondertekenen. De Ombudsman heeft het College van Omroepen, waar alle ledenomroepen van de NPO in verenigd zijn, gevraagd in de code wel regels op het gebied van discriminatie op te nemen.

De NPO zal op zijn vroegst in de tweede week van januari inhoudelijk reageren op het tweede rapport van de Ombudsman. ON! heeft toestemming gekregen om weer zeventig afleveringen te maken van het programma Ongehoord Nieuws, mits de omroep zich aan de afspraken met de NPO houdt.

Door: ANP 

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies.