Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit zijn de 10 leukste kerstfilms voor tijdens de kerstdagen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Nu de Kerst voor de deur staat, loop je tegen steeds meer belangrijke vraagstukken aan: Wat ga je bijvoorbeeld doen met het kerstdiner? Welke kersttrui trek je aan? Wie gaat er naar oma? Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: Welke kerstfilm ga je kijken? Gelukkig kunnen we je met die laatste vraag een beetje op weg helpen. We hebben alle kerstfilms van toen en nu naast elkaar gelegd en daar deze lijst met aanbevelingen van gemaakt! 

1. It’s a Wonderful Life (1946)

We beginnen met een echte klassieker, en een klassieker om een goede reden. Voor iedere filmliefhebber is It’s a Wonderful Life sowieso een must watch, maar ook als je geen filmfanaat bent is de film van Frank Capra van vlak na de oorlog een genot om naar te kijken. Zeker in deze huidige tijden is het inspirerende verhaal van George over het vinden van geluk en liefde in zijn leven misschien wel herkenbaarder en belangrijker dan ooit.

2. The Grinch (2000)

Voor wie liever wat meer wil lachen tijdens de feestdagen is er gelukkig ook meer dan genoeg keus. The Grinch met Jim Carrey is een echte familiefilm waarbij je met het hele huishouden gezellig bij elkaar kan gaan zitten. In de film probeert de Grinch het kerstfeest te verpesten door cadeaus en versiering te stelen. De jonge Cindy probeert hem echter tegen te houden, maar komt tot de ontdekking dat er meer schuilt achter de boosheid van de Grinch.

3. De Familie Claus (2020)

De Familie Claus is een kerstfilm van eigen bodem. In tegenstelling tot velen heeft Jules een hekel aan kerst, maar wanneer zijn opa plotseling ziek wordt komt hij achter enkele kersttradities van zijn familie. Jules beseft dat hij de enige is die kerst nog kan redden en zet alles op alles om zijn familie een magische tijd te laten beleven.

4. The Christmas Chronicles (2018, 2020)

The Christmas Chronicles is dé kerstfilm voor het hele gezin. In deze populaire kerstfilm laten broer en zus (Kate en Teddy) per ongeluk de slee van de kerstman crashen. Om het goed te maken en beteuterde gezichtjes te voorkomen helpen ze de kerstman de hele nacht om kerstmis alsnog te redden. Een leuke, komische kerstfilm voor jong en oud.

5. I Still Believe in Santa (2022)

Een nieuwe kerstfilm, gemaakt door Netflix, ook de enige plek waar je het kan zien. Een laagdrempelige romcom over de romance tussen kersthater Lisa en Tom, een volwassen man die nog gelooft in de Kerstman. Ze passen op alle vlakken helemaal bij elkaar, maar als het gaat om de feestdagen ontstaat er alleen maar spanning. Tom probeert uit alle macht om Lisa de magie van Kerst te laten zien en haar in zijn kamp te krijgen…

6. Klaus (2019)

Een prachtige animatiefilm van de Spaanse regisseur Sergio Pablos. Het vertelt het verhaal van Jesper, die als slechtste postbode ooit na zijn opleiding een functie op de Noordpool krijgt toegewezen. Hier ontmoet hij een oude man die in zijn werkplaats allemaal speelgoed maakt…

7. Home Alone (1990)

Tja… Hij kan natuurlijk niet ontbreken. Net als Harry en Marv is het voor iedereen deze dagen moeilijk om te ontsnappen aan Kevin McCallister en zijn booby traps. De klassieke kerstfilm over hoe de jonge Kevin wordt vergeten door zijn familie, en in zijn eentje het huis moet verdedigen tegen twee inbrekers is niet meer weg te denken uit ons collectieve geheugen. Naast dat het eventueel als inspiratie kan dienen voor een zelfgemaakt alarmsysteem, is de film (en zijn opvolgers) vooral heel veel lachen geblazen.

8. Love Actually (2003)

Naast familie, gezelligheid en warmte is Kerst ook het feest van de liefde. De mega succesvolle film Love Actually is daar een mooi voorbeeld van. Het diende als inspiratie voor de Nederlandse film Alles is Liefde en heeft tot op vandaag hordes fans. De ensemble cast worstelt zich door de feestdagen heen en probeert tussen alle dagelijkse beslommeringen de ware liefde te vinden. Love Actually is huilen, lachen en genieten.

9. Frozen (2013)

Wie kinderen heeft wordt waarschijnlijk af en toe zwetend wakker nadat de pratende sneeuwman weer Let It Go begint te zingen, maar Frozen is en blijft toch een van de beste Disneyfilms van de afgelopen tijd. Zeker als je Kerst viert met jonge kinderen zijn de avonturen van Elsa, Anna en Olaf een goede keuze.

10. Die Hard (1988)

Huh, Die Hard en kerstfilm? Jazeker. Er is al jarenlang discussie of de actiefilm met Bruce Willis onder de kerstfilms geschaard kan worden, maar het feit dat hij altijd rond deze tijd weer op de tv verschijnt zegt toch genoeg. Even wat anders dan liedjes zingen en blije gezichten rond een haardvuur. Gewoon keiharde actie en sterke one-liners. Jippy Ka-ppy Christmas Motherfu…

Door: Nationale Recreatiegids / Milan Bos

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.