Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Adviescollege buigt zich over gevoelige kwesties publieke omroep

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Adviescollege buigt zich over gevoelige kwesties publieke omroep
Het adviescollege dat van het kabinet de opdracht heeft gekregen om de toekomst van de publieke omroep te onderzoeken, zal de in Hilversum gevoelige kwesties niet uit de weg gaan. Kamerleden beklaagden eerder dat de centrale organisatie NPO te machtig is ten opzichte van de omroepverenigingen en is gefixeerd op kijkcijfers. Beide kwesties zullen worden onderzocht. Het rapport wordt in de zomer verwacht en zal aandachtig worden gelezen in de omroepwereld, omdat staatssecretaris Gunay Uslu (Media) misschien de Mediawet wil veranderen op basis van de uitkomsten.

Aanvankelijk zou het onderzoek alleen gaan over de vereisten waaraan omroepen moeten voldoen. Deze opdracht is uitgebreid naar een advies over hoe de publieke omroep er in de toekomst moet uitzien, nadat PvdA en GroenLinks hierom hadden verzocht in een door een Kamermeerderheid gesteunde motie. Het adviescollege onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) heeft dinsdag bekendgemaakt wat precies zal worden onderzocht.

Kamerleden van CDA, SP en PvdA zeiden bij een mediadebat eerder deze maand dat het succes van programma's en vaak ook het voortbestaan hiervan te veel wordt bepaald door kijkcijfers. Mohammed Mohandis (PvdA) vond het niet ondenkbaar dat het grensoverschrijdende gedrag bij de succesvolle talkshow DWDD zo lang kon voortduren vanwege de "totaal doorgeschoten fixatie op kijkcijfers". Het adviescollege wil ook kijken hoe succes van programma's anders kan worden gemeten, bijvoorbeeld door te kijken naar de kwaliteit.

Te veel macht

Hoge kijkcijfers werken ook door op de reclame-inkomsten, waaruit de publieke omroep voor een belangrijk deel is gefinancierd. In 2021 verdiende de Ster ongeveer 200 miljoen euro aan reclames. Het grootste deel van de uitgaven van de publieke omroep van ruim 900 miljoen euro blijft overheidsgeld. Sommigen willen dat er bijna of helemaal geen reclames komen op de publieke zenders. Ook dit soort financiële vragen over hoe de publieke omroep wordt betaald zullen worden onderzocht.

In de Tweede Kamer klinkt ook geregeld de klacht dat de NPO te veel macht heeft vergeleken met de omroepverenigingen. Bijvoorbeeld uit de mond van Lucille Werner van het CDA. De NPO heeft volgens het Kamerlid "de macht om te beslissen welke programma's uitgezonden worden en hoelang een programma wordt uitgezonden" en zou zich ook "bemoeien" met "titels en zelfs presentatoren van programma's". Ook dit zal worden onderzocht: het college wil specifiek de rol van de NPO bekijken.

Door: ANP

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.