Goldband hoogste binnenkomer Top 2000

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Goldband is dit jaar verrassend de hoogste nieuwe binnenkomer in de NPO Radio 2 Top 2000. De Haagse groep, die afgelopen jaar definitief doorbrak en alle grote festivals platspeelde, debuteert op 55 met hun hit Noodgeval. Dat heeft NPO Radio 2 donderdag bekendgemaakt. Leave The Door Open van Silk Sonic is met een winst van 1443 plaatsen de snelste stijger.

Multicolor van Son Mieux is op 179 de hoogste debutant uit 2022. Het nummer Noodgeval kwam een jaar eerder uit. Ook de youtubers van Bankzitters doen goede zaken met een binnenkomst op 370 met Je Blik Richting Mij. Hun andere single Stapelgek stijgt naar 149.

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, vindt dat laatste een mooi voorbeeld van hoe jongeren dit jaar een stempel op de lijst hebben weten te drukken. "De gemiddelde leeftijd van de stemmers die kozen voor Je Blik Richting Mij van Bankzitters is 19 jaar. Terwijl bijvoorbeeld bij Vluchten Kan Niet Meer van Jenny Arean & Frans Halsema, dit jaar op 1710, de gemiddelde leeftijd ruim boven de 60 jaar ligt. De Top 2000 is van álle leeftijden, van jong tot oud: het is de lijst van het hele gezin."

Hofleverancier

Leave The Door Open van Silk Sonic stijgt de meeste plaatsen: van 1854 naar 411, een verschil van 1443. My Hero van Foo Fighters, met de in maart overleden drummer Taylor Hawkins, maakt eveneens een flinke sprong. Het nummer staat 1420 plekken hoger dan vorig jaar.

Queen is voor het vierde jaar op rij 'hofleverancier' met 36 noteringen, dat is één nummer meer dan vorig jaar. Op de tweede plek komt The Beatles met 31 noteringen en daarna ABBA met 25. Bij de hofleveranciers van eigen bodem delen BLØF en Golden Earring(s) de eerste plaats met ieder 16 noteringen.

De 24e editie van de Top 2000 wordt op eerste kerstdag afgetrapt met het nummer Drivers License van Olivia Rodrigo. Dat gebeurt na de traditionele openingsshow van Bart Arens, die ook live te volgen is op NPO 3. Op die zender wordt op kerstavond ook een voorbeschouwing uitgezonden. De nummer 1, voor de negentiende keer Bohemian Rhapsody van Queen, is op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling te horen.

Door: ANP