Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Goldband hoogste binnenkomer Top 2000

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Goldband hoogste binnenkomer Top 2000
Goldband is dit jaar verrassend de hoogste nieuwe binnenkomer in de NPO Radio 2 Top 2000. De Haagse groep, die afgelopen jaar definitief doorbrak en alle grote festivals platspeelde, debuteert op 55 met hun hit Noodgeval. Dat heeft NPO Radio 2 donderdag bekendgemaakt. Leave The Door Open van Silk Sonic is met een winst van 1443 plaatsen de snelste stijger.

Multicolor van Son Mieux is op 179 de hoogste debutant uit 2022. Het nummer Noodgeval kwam een jaar eerder uit. Ook de youtubers van Bankzitters doen goede zaken met een binnenkomst op 370 met Je Blik Richting Mij. Hun andere single Stapelgek stijgt naar 149.

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, vindt dat laatste een mooi voorbeeld van hoe jongeren dit jaar een stempel op de lijst hebben weten te drukken. "De gemiddelde leeftijd van de stemmers die kozen voor Je Blik Richting Mij van Bankzitters is 19 jaar. Terwijl bijvoorbeeld bij Vluchten Kan Niet Meer van Jenny Arean & Frans Halsema, dit jaar op 1710, de gemiddelde leeftijd ruim boven de 60 jaar ligt. De Top 2000 is van álle leeftijden, van jong tot oud: het is de lijst van het hele gezin."

Hofleverancier

Leave The Door Open van Silk Sonic stijgt de meeste plaatsen: van 1854 naar 411, een verschil van 1443. My Hero van Foo Fighters, met de in maart overleden drummer Taylor Hawkins, maakt eveneens een flinke sprong. Het nummer staat 1420 plekken hoger dan vorig jaar.

Queen is voor het vierde jaar op rij 'hofleverancier' met 36 noteringen, dat is één nummer meer dan vorig jaar. Op de tweede plek komt The Beatles met 31 noteringen en daarna ABBA met 25. Bij de hofleveranciers van eigen bodem delen BLØF en Golden Earring(s) de eerste plaats met ieder 16 noteringen.

De 24e editie van de Top 2000 wordt op eerste kerstdag afgetrapt met het nummer Drivers License van Olivia Rodrigo. Dat gebeurt na de traditionele openingsshow van Bart Arens, die ook live te volgen is op NPO 3. Op die zender wordt op kerstavond ook een voorbeschouwing uitgezonden. De nummer 1, voor de negentiende keer Bohemian Rhapsody van Queen, is op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling te horen.

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”