Bekroonde animatiefilm Knor nadert na half jaar 100.000 bezoekers

De Nederlandse familiefilm Knor nadert de 100.000 bezoekers. Dat laat distributeur Gusto Entertainment weten, daags voor de uitreiking van de European Film Awards, de 'Europese Oscars'. Knor is in de race voor het beeldje voor beste Europese animatiefilm van het jaar.

De film, die begin juli in première ging, trok tot nu toe ruim 93.000 bezoekers. Knor draait na bijna een half jaar nog steeds in twintig bioscoopzalen. Knor is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor. De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen.

Stop-motion

Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen.

Knor was ook de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, begin oktober. De film werd onder meer uitgeroepen tot beste Nederlandse bioscoopfilm van het jaar. Knor is dit jaar ook de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste animatiefilm. De uitreiking van de European Film Awards is zaterdagavond in Reykjavik.

Door: ANP