Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Varend kunstproject Dat Wat Blijft komt aan wal in Den Bosch

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Varend kunstproject Dat Wat Blijft komt aan wal in Den Bosch
Op donderdag 1 december opent de afsluitende pop-up tentoonstelling van kunstproject Dat Wat Blijft in het Koetshuis van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het project is een initiatief van beeldend kunstenaar Monique Broekman die de verhalen van haar ‘buren’ langs de 200-jarige Zuid-Willemsvaart heeft verzameld tijdens een reis op binnenvaartschip Oostenwind. De bijzondere vracht van Dat Wat Blijft komt samen in een totaalinstallatie in het Koetshuis onder de naam Wat Blijft. Dat meldt Het Noordbrabants Museum

Het meerjarige project Dat Wat Blijft van beeldend kunstenaar Monique Broekman 'zakte' de gehele Zuid-Willemsvaart af: van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zo nieuwsgierig dat ze het tot het onderwerp van een kunstproject heeft gemaakt. Dus ging zij bij haar ‘kanaalburen’ op zoek naar verhalen over het kanaal die vervolgens in video’s, schilderijen en objecten tot leven komen. Samen met co-curator Alexandra van Dongen, de Belgische co-curator Elise Labiaux en deelnemende bewoners, bedrijven en instellingen is gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal.

Brokstukken van stoomschip Jan van Arkel 

De installatie in het schip was een work in progress en werd telkens aangepast door de onverwachte inbreng van de participanten. Nu de vaarroute is voltooid, worden alle verzamelde verhalen en objecten aan land gepresenteerd in het Koetshuis onder de titel Wat Blijft. In deze tentoonstelling wordt er ook een object uit de collectie van Het Noordbrabants Museum getoond: de brokstukken van stoomschip Jan van Arkel die in 1849 ontplofte in Den Bosch. Gedurende de tentoonstelling zijn er bijzondere suppoosten aanwezig die meer vertellen over het project: ze zijn zelf meegereisd op het schip of hebben deelgenomen aan een film. Na afloop van Wat Blijft worden alle onderweg gemaakte schilderijen ondergebracht bij geselecteerde participanten.

Schippersfilm 

De eindpresentatie van Wat Blijft vindt plaats op 18 december van 13.00 uur tot 15.00 uur in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Tijdens deze presentatie worden bijzondere verhalen over het kanaal gedeeld door betrokkenen. Schipper Bart Verkade leidt de première van de schippersfilm in, Theodora van den Wildenberg zingt en speelt op de trekzak, klassiek zangeres Pien Smeets zingt, stadscomponist Bart van Dongen treedt op én er is een dansoptreden van Cas Beekmans te zien. Ook co-curator Elise Labiaux en kanaaldichter Rick Terwindt geven een tweetalige spoken word-performance: WAT BLIJFT/CE QUI RESTE. Tot slot worden er door de zeven schrijvers fragmenten voorgelezen uit hun bijdrage aan de publicatie over het kanaal.

Verjaardagskalender 

Tijdens de eindpresentatie op 18 december wordt de verjaardagskalender gepresenteerd die speciaal ter gelegenheid van Wat Blijft is ontwikkeld door Monique Broekman in samenwerking met grafische ontwerpers Nicole Smans en André van Dijk. Het kanaal is immers jarig en een verjaardagskalender blijft. In de kalender komen QR-codes die verwijzen naar alle Dat Wat Blijft-video’s en audiofragmenten over verzamelde objecten en verhalen van het kanaal.

Door: Nationale Recreatiegids 

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.