Varend kunstproject Dat Wat Blijft komt aan wal in Den Bosch

Op donderdag 1 december opent de afsluitende pop-up tentoonstelling van kunstproject Dat Wat Blijft in het Koetshuis van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het project is een initiatief van beeldend kunstenaar Monique Broekman die de verhalen van haar ‘buren’ langs de 200-jarige Zuid-Willemsvaart heeft verzameld tijdens een reis op binnenvaartschip Oostenwind. De bijzondere vracht van Dat Wat Blijft komt samen in een totaalinstallatie in het Koetshuis onder de naam Wat Blijft. Dat meldt Het Noordbrabants Museum

Het meerjarige project Dat Wat Blijft van beeldend kunstenaar Monique Broekman 'zakte' de gehele Zuid-Willemsvaart af: van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zo nieuwsgierig dat ze het tot het onderwerp van een kunstproject heeft gemaakt. Dus ging zij bij haar ‘kanaalburen’ op zoek naar verhalen over het kanaal die vervolgens in video’s, schilderijen en objecten tot leven komen. Samen met co-curator Alexandra van Dongen, de Belgische co-curator Elise Labiaux en deelnemende bewoners, bedrijven en instellingen is gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal.

Brokstukken van stoomschip Jan van Arkel 

De installatie in het schip was een work in progress en werd telkens aangepast door de onverwachte inbreng van de participanten. Nu de vaarroute is voltooid, worden alle verzamelde verhalen en objecten aan land gepresenteerd in het Koetshuis onder de titel Wat Blijft. In deze tentoonstelling wordt er ook een object uit de collectie van Het Noordbrabants Museum getoond: de brokstukken van stoomschip Jan van Arkel die in 1849 ontplofte in Den Bosch. Gedurende de tentoonstelling zijn er bijzondere suppoosten aanwezig die meer vertellen over het project: ze zijn zelf meegereisd op het schip of hebben deelgenomen aan een film. Na afloop van Wat Blijft worden alle onderweg gemaakte schilderijen ondergebracht bij geselecteerde participanten.

Schippersfilm 

De eindpresentatie van Wat Blijft vindt plaats op 18 december van 13.00 uur tot 15.00 uur in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Tijdens deze presentatie worden bijzondere verhalen over het kanaal gedeeld door betrokkenen. Schipper Bart Verkade leidt de première van de schippersfilm in, Theodora van den Wildenberg zingt en speelt op de trekzak, klassiek zangeres Pien Smeets zingt, stadscomponist Bart van Dongen treedt op én er is een dansoptreden van Cas Beekmans te zien. Ook co-curator Elise Labiaux en kanaaldichter Rick Terwindt geven een tweetalige spoken word-performance: WAT BLIJFT/CE QUI RESTE. Tot slot worden er door de zeven schrijvers fragmenten voorgelezen uit hun bijdrage aan de publicatie over het kanaal.

Verjaardagskalender 

Tijdens de eindpresentatie op 18 december wordt de verjaardagskalender gepresenteerd die speciaal ter gelegenheid van Wat Blijft is ontwikkeld door Monique Broekman in samenwerking met grafische ontwerpers Nicole Smans en André van Dijk. Het kanaal is immers jarig en een verjaardagskalender blijft. In de kalender komen QR-codes die verwijzen naar alle Dat Wat Blijft-video’s en audiofragmenten over verzamelde objecten en verhalen van het kanaal.

Door: Nationale Recreatiegids