Primeur: bioscopen gaan virtualrealityvoorstellingen aanbieden

Drie Nederlandse filmtheaters gaan op structurele basis virtualrealityvoorstellingen aanbieden. De virtuele ervaringen maken vanaf 22 december deel uit van de programmering van LantarenVenster in Rotterdam, LUX in Nijmegen en De Schuur in Haarlem.

De VR-ervaringen zijn soms te beleven in installaties in de bioscopen en soms in de bioscoopzaal. Het eerste programma, Journeys Beyond Belief, bestaat uit zes verschillende ervaringen. Zo kan de bezoeker virtueel ervaren hoe het is om op de top van de Mount Everest te staan, in de diepte van de oceaan rond te lopen of oog in oog te staan met prehistorische dinosaurussen.

Virtual reality (VR) is een techniek waarmee een virtuele wereld wordt gecreëerd. Door het gebruik van een VR-headset worden de zintuigen geprikkeld en belandt de kijker in een driedimensionaal landschap. De bioscopen werken voor het project samen met NU:Reaility, een uitgeverij van VR-ervaringen en een platform voor educatie, onderzoek en innovatie op het gebied van virtual reality.

De kaartverkoop voor de voorstellingen vanaf 22 december is donderdag van start gegaan.

Door: ANP