Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bitterbal en mini-frikandel vlak voor WK nog veelal in het schap

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bitterbal en mini-frikandel vlak voor WK nog veelal in het schap
Van Geloven, een van de grootste snackproducenten van het land en het bedrijf achter merken als Mora en Van Dobben, ziet de belangstelling voor zijn snacks nog niet toenemen, zo vlak voor het WK voetbal in Qatar. VBZ, de branchevereniging voor makers van onder meer zoutjes en nootjes, meldt op basis van onderzoek van Peil.nl dat veel WK-kijkers maar wat graag een bitterbal eten tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Waarom de vraag naar snacks uitblijft, weet algemeen directeur bij Van Geloven Jan Aaltzen Linde niet precies. In ieder geval is hem duidelijk dat het WK nog niet echt leeft. "We zien nog niet echt de oranjekoorts zoals die normaal heerst tijdens voetbaltoernooien. Normaal steekt iedereen elkaar daarin wel aan, en worden straten en pleinen versierd. Ook dat zie ik nu nog niet."

En dat heeft z’n weerslag op de vraag naar snacks voor bij de wedstrijden van onder meer het Nederlands elftal. "Normaal gesproken zien we een week voor aanvang van een WK of EK dat er veel vraag is naar voornamelijk bitterballen en andere borrelsnacks. Maar nu zien we die ontwikkeling niet", geeft Linde aan. Mogelijk dat de vraag nog toeneemt als het Nederlands elftal goed presteert, denkt hij.

Kwekkeboom

Snackfabrikant Kwekkeboom, dat onder meer de bekende bitterballen en kroketten maakt, laat in een reactie weten geen reclame te maken rond het WK voetbal "gezien de vele ethische kwesties" die spelen rondom het toernooi. Cijfers over de verkoop van hun producten geeft het bedrijf daarom niet.

In opdracht van branchevereniging VBZ heeft Peil.nl onderzocht welke snacks populair zijn onder Nederlanders tijdens het kijken naar een WK-wedstrijd. Daaruit blijkt dat ruim twee op de tien mensen het liefst een warme snack serveren, bijvoorbeeld een bittergarnituur.

Chips als snack

De meeste mensen, ruim drie op de tien, gaven aan het liefst een zak chips open te trekken tijdens de wedstrijd. PepsiCo, het bedrijf achter chipsmerk Lay’s, kan echter nog geen uitspraken doen over hoe de chipsverkoop zich ontwikkelt. Wel ziet het bedrijf doorgaans een sterk verband tussen de verkoop van Lay’s en grote voetbalmomenten, zoals een WK.

Door: ANP 

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.