Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oud-omroepbaas en presentator Klaas Samplonius (75) overleden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Oud-omroepbaas en presentator Klaas Samplonius (75) overleden
Oud-omroepbaas, -journalist en -radiopresentator Klaas Samplonius is vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldde Simone Weimans vrijdagavond in Met het oog op morgen op NPO Radio 1. Samplonius was eind jaren zeventig een van de eerste vaste presentatoren van het iconische radioprogramma.

Samplonius werkte ruim een halve eeuw in de Nederlandse journalistiek. Hij begon zijn loopbaan meteen na zijn middelbare school als schrijvend journalist bij de Zwolse Courant, dagblad Trouw en het Algemeen Dagblad. In de jaren zeventig maakte hij de overstap naar Hilversum. Hij begon als presentator bij Radio Noordzee, maar maakte daarna snel de overstap naar de AVRO, de NOS en de TROS.

De Zwolse journalist begon op de redactie van Met het oog op morgen, maar werd daarna gevraagd om deel uit te gaan maken van het presentatorenteam. Ook was Samplonius jarenlang de stem van programma's als NOS Langs de Lijn en Rado Tour de France en geldt hij als een van de eerste royalty-watchers in Hilversum. Ook stond hij aan de wieg van het actualiteitenprogramma TweeVandaag, als eindredacteur en als presentator.

Latere jaren

Hij maakte in de jaren negentig de overstap naar meer leidinggevende functies. Samplonius was zendercoördinator van Radio 1 en plaatsvervangend directeur radio bij de TROS. Van 2007 tot 2010 was de Zwollenaar directeur van RTV Drenthe. Een van zijn doelen was om vooral regionale sport een belangrijker rol op de zender te geven.

In 2010 ging hij met pensioen en werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na zijn pensioen werkte Samplonius nog sporadisch mee aan radioprogramma's van de NTR. Samplonius was de afgelopen jaren voorzitter van de Stichting Omroephistorie. Het is niet bekend waaraan de journalist is overleden.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.