Museumdirecteuren roepen klimaatactivisten op om te stoppen

Tientallen directeuren van vooraanstaande musea over de hele wereld roepen klimaatactivisten in een gezamenlijke verklaring op te stoppen met hun acties. Volgens musea als het Louvre in Parijs, Guggenheim in New York en Uffizi in Florence "onderschatten activisten de kwetsbaarheid van deze onvervangbare voorwerpen".

De verklaring, die werd opgesteld op initiatief van het Prado in Madrid, volgt op de klimaatacties waarbij onder meer soep gegooid werd naar werken van Vincent van Gogh in Londen en Rome en een schilderij van Claude Monet met aardappelpuree werd bekogeld. "Deze werken moeten worden bewaard als onderdeel van ons cultureel erfgoed", aldus de 92 museumdirecteuren.

De musea benadrukken vrij toegankelijk te willen blijven voor het publiek. "Als museumdirecteuren aan wie de zorg voor deze werken is toevertrouwd, zijn wij dan ook diep geschokt door de riskante acties die de kunst in gevaar brengen", aldus de verklaring.

"Bezorgd"

Nederlandse musea lieten vorige maand bij monde van de branchevereniging voor musea al weten "bezorgd" te zijn over de acties. "We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan", stelden de musea toen. Kort daarna werd het Meisje met de parel in het Mauritshuis belaagd.

Door: ANP