Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jeugdserie Kofi's Tori over slavernij verteld in Instagram Stories

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Jeugdserie Kofi's Tori van EO niet via televisie te volgen
Kofi's Tori is een jeugdserie die niet via televisie te volgen is, maar alleen via Instagram, YouTube, TikTok en Zapp.nl. De EO lanceert de serie over slavernij donderdag op deze platforms, en wil zo op een bijzondere manier een inkijkje geven in het leven van een tot slaaf gemaakte tiener. "Gaat het niet te licht en lollig worden?", vroeg zelfs regisseur Robbert Doelwijt Jr. zich af. "Maar dat was voordat ik het script had gelezen."

Kofi is een 14-jarige jongen, gespeeld door Daniël Kolf, die als slaaf werkt op een plantage in Suriname. Zijn Hollandse meester wordt gespeeld door acteur Roeland Fernhout, en die licht toe wat de vertelvorm bijzonder maakt. "Het is alsof een jongen in 17-zoveel op de een of andere magische wijze een telefoon heeft weten te bemachtigen en daarmee verslag doet van zijn leven. Het zijn Instagram Stories. Op een rare manier werkt dat echt heel erg goed. Je gelooft het zo snel, dat is echt interessant."

Sterk verhaal

Waar regisseur Doelwijt Jr. vanwege de gekozen vorm even twijfelde toen ze hem benaderden, was hij net als Fernhout uiteindelijk snel om vanwege de inhoud. "Ik dacht eerst: moeten we dit wel zo vertellen? Maar je merkt snel dat het verhaal je zo meeneemt dat de vorm juist alleen maar gaat helpen. Toen ik het script ging lezen, zag ik dat het gewoon een heel sterk verhaal is, dat geschiedenis goed vastlegt."

Wat Fernhout betreft moeten we het over de hele wereld meer over slavernijgeschiedenis gaan hebben. "Want het is een uitzonderlijk gewelddadige geschiedenis waarvan we net doen alsof het niet meer belangrijk is", zegt hij. "Ik heb als jongen op mijn lagere en middelbare school nooit les gehad over de slavernij, ik herinner mij niks. Ja één plaatje van een schip weet ik nog wel, met daarbij hoeveel tot slaaf gemaakten je op een schip kwijt kon."

Prikkelen

Ook Doelwijt Jr. zag dat hiaat in zijn eigen lesstof, en voor hem als zwarte regisseur was dat nu een extra reden om ja te zeggen tegen dit project. "Het is inmiddels van een alinea naar een A4'tje gegaan, maar het blijft een deel dat weinig in de geschiedenisboeken voorkomt. Ik wil die kids direct kunnen prikkelen om ook vragen te stellen aan ouders en leraren, om het gesprek aan te gaan over hun eigen geschiedenis."

Want kids, daar is deze serie voor bedoeld. "Maar", zo zegt Fernhout, "voor iedereen die geïnteresseerd is in het vak filmmaken werkt het ook." Al staan die kinderen toch wel echt op één, zo benadrukt Doelwijt Jr. "Dat zit in alle keuzes die we hebben gemaakt. Want die zijn ook de toekomst en gaan de wereld vormgeven. Maar ik denk dat het ook, mede via hen, oudere mensen kan vinden en inspireren."

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”