Iconische toeter en bel van Herman Stok gaan naar Beeld en Geluid

De iconische toeter en bel die televisiecoryfee Herman Stok gebruikte in het programma Top of Flop gaan naar Beeld en Geluid. Dat heeft een woordvoerder van het media-instituut in Hilversum aan het ANP laten weten. De erven van Stok hadden Beeld en Geluid benaderd. Stok bewaarde de toeter en bel na zijn pensioen thuis.

De bijzondere artefacten worden in januari aan het instituut overgedragen. Top of Flop werd in de jaren zestig jarenlang uitgezonden door de VARA. Het programma, dat miljoenen kijkers trok, was een soort vroege versie van The Voice. Zangers lieten pas uitgebrachte liedjes recenseren door een jury. Stok gebruikte een ouderwetse autotoeter en een bel om aan te geven of een nummer top of flop (goed of niet goed) was.

Stok overleed in juni 2021 op 93-jarige leeftijd. Behalve Top of Flop presenteerde hij tientallen andere grote programma's. Een van zijn andere iconische shows was Tijd voor teenagers, het eerste televisieprogramma in Nederland dat popmuziek uitzond. Dit maakte van Herman Stok in de jaren zestig een tieneridool. Ook zijn spelprogramma Wie wat waar trok jarenlang veel kijkers.

De presentator werkte recent nog mee aan programma's van Omroep MAX. De Rotterdammer ontving een Gouden Harp als dank voor zijn grote inzet voor de Nederlandse muziek.