Cultuursector dringt opnieuw aan op prijsplafond theaters

De cultuursector dringt er bij het kabinet op aan een prijsplafond voor energiekosten voor theaters in te stellen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft hierover woensdag weer een brandbrief gestuurd.

De theaters, bioscopen en musea deden dit half september ook al. Maar inmiddels zijn er zelfs voorstellingen geschrapt vanwege de te hoge energiekosten. Zo maakte producent Albert Verlinde dinsdag bekend dat de musical Dagboek van een Herdershond in het voorjaar niet meer gespeeld kan worden. De kans lijkt reëel dat meer producties eenzelfde lot treft.

Meer dan een miljoen

"Podia, die intensieve energiegebruikers zijn, blijven binnen deze maatregel de reguliere marktprijs betalen boven het plafond", stelt de koepel van theaters. "Ook de mkb-regeling die nu in de maak is, lijkt niet te passen bij de podia. Anders dan het reguliere midden- en klein bedrijf hebben podia geen winstoogmerk. Als die regeling enkel gericht is op organisaties met winstoogmerk, dan is dat voor hen funest. Om podia open te houden, is passende financiële steun met oog voor de specifieke omstandigheden van de culturele sector noodzakelijk."

De energielasten van de 151 aangesloten podia stijgen in sommige gevallen met meer dan een miljoen euro op jaarbasis. "Deze prijsstijgingen kunnen niet uit de reguliere exploitatie bekostigd worden", beklemtoont de VSCD. "En podia hebben ook geen vet meer op de botten om dit op te vangen. Gemeentes denken constructief mee, maar kunnen dit energieprobleem van maatschappelijk vastgoed niet alleen dragen. Steun vanuit het Rijk is noodzakelijk."

Veel podia hebben een aflopend energiecontract tot 1 januari 2023.

Door: ANP