Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rijksmuseum ontvangt schenking oude Japanse prenten uit privécollectie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Rijksmuseum ontvangt schenking oude Japanse prenten uit privécollectie
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een schenking gekregen van meer dan 1100 Japanse prenten. Het gaat om een groot deel van de privécollectie van verzamelaar Elise Wessels, met daarin zeldzame werken. Ze schenkt die aan het museum ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag.

Wessels' verzameling staat bekend onder de naam Nihon no hanga en geldt wereldwijd als een van de belangrijkste op het gebied van moderne Japanse prentkunst. "De wens om mijn verzameling ook voor de toekomst bijeen te kunnen houden en te kunnen delen met het publiek, gaat met deze overdracht in vervulling. Door een groot deel van mijn collectie aan het Rijksmuseum te schenken, zijn deze prachtige prenten altijd voor iedereen te bewonderen", zegt Wessels over de schenking.

Een ander deel van haar verzameling heeft ze ondergebracht in een particulier museum in Amsterdam, dat ook Nihon no hanga heet. Wessels verzamelde de prenten vanaf de jaren 80.

Toevoeging collectie

Het Rijksmuseum is erg gelukkig met de schenking. Het museum heeft hierdoor nu ruim 5000 Japanse prenten, albums en geïllustreerde boeken onder zijn hoede. "De collectie Japans werk op papier van het Rijksmuseum is mede door schenkingen uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Europa. Dankzij de prachtige verzameling van Elise Wessels behoort nu voor het eerst ook de 20e eeuw van deze collectie tot de internationale top", zegt directeur Taco Dibbits.

Vanaf deze woensdag zijn het komend halfjaar ruim 60 prenten uit de schenking te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijks.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.