Eerste theater in Nederland maakt kaartjes voor kinderen gratis

Theater De Maaspoort in Venlo maakt naar eigen zeggen als eerste theater in Nederland per direct tickets voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Dat heeft het podium woensdag bekendgemaakt.

"Er komt maatschappelijk zo veel op iedereen af, eigenlijk is dit juist een goed moment om even te ontspannen in de fantasie van het theater, maar voor veel huishoudens wordt een bezoek letterlijk onbetaalbaar", stelt directeur Leon Thomassen. "Met ons team zijn we gaan nadenken over wat we kunnen doen, iets vanuit onze kern en dat echt van betekenis is. We waren er vrijwel meteen van overtuigd dat we iets wilden doen voor ons jongste publiek."

Doorberekenen geen optie

De theatersector heeft de afgelopen jaren een klap gehad. Bovendien worstelen veel podia nu met de stijgende energieprijzen, de daarmee samenhangende inflatie en het tekort aan arbeid. Het doorberekenen van de stijgende kosten door verhoging van ticketprijzen vindt de organisatie geen optie. "Sterker nog: het verlagen van de tickets zou logischer zijn om de voorstellingen toegankelijk te houden voor een breed publiek", aldus Thomassen.

In 2021 werden drie van de vier kinderen gemist in het theater ten opzichte van het laatste ‘normale’ jaar 2019. De gratis tickets voor de jeugd worden mede betaald door een bijdrage uit het Jeugdfonds.

Door: ANP