Hervormde Kerk in Leur benoemd tot 40e Van Gogh-monument in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De Nederlands Hervormde Kerk in Leur is onlangs uitgeroepen tot een Van Gogh-monument. Hiermee is het totale aantal van dergelijke monumenten in Brabant beland op 40. Volgens experts speelde de kerk een belangrijke rol in het leven van de kunstenaar, die in Brabant opgroeide. Dit meldt Pretwerk.

Van Gogh bezocht de kerk in 1881 en was bevriend met de familie van dominee Kam met wie hij ging tekenen in de omgeving van Etten-Leur. De kerk staat in de gemeente waar Vincent van Gogh zijn carrière begon. De schilder beleefde in Etten-Leur een turbulente periode die van doorslaggevend belang zou blijken voor zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar. Daarom is het volgens de commissie meer dan terecht dat het bouwerk tot Van Gogh-monument wordt uitgeroepen.

Trouwkerkje

De kerk dateert uit 1614 en is een rijksmonument. Het interieur van de kerk bevat drie versierde tekstborden (1616-1648), kerkbanken met neogotische briefpanelen en een orgel van Jacobus Zeemans (1716). Het is eigendom van de gemeente Etten-Leur en tegenwoordig in gebruik als trouwkerkje.

Door: Nationale Recreatiegids